Новини

В основі принципу соціального захисту інвалідів лежить не лише соціальне забезпечення, а й захищеність через створення для них у суспільстві відповідних умов та рівних можливостей для реалізації життєвих потреб, здібностей, трудового та творчого потенціалу. Тому важливим і нині залишається завдання щодо подальшого впровадження у життя всіх норм чинного законодавства для вирішення проблем людей з інвалідністю, з тим, щоб кожен з них відчував себе захищеним та потрібним суспільству.

На сьогодні в Україні проживає понад 2,7 млн інвалідів (у т.ч. понад 165 тисяч дітей). Із загальної чисельності інвалідів понад 600 тис. працює, що є недостатнім рівнем працевлаштування інвалідів порівняно з іншими країнами.

У Чернігівській області на початок 2015 року налічувалася 81 тисяча інвалідів, або 77 осіб із кожної тисячі населення. Частка інвалідів І групи становила 14%, ІІ групи — 36%, ІІІ групи — 45%, дітей-інвалідів — 5%.

Наша держава взяла на себе і виконує конкретні зобов'язання щодо матеріального забезпечення інвалідів, створення для них необхідних правових, соціально-побутових умов життя, надала ряд пільг, конституційно гарантувала рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.02.2015 № 100 «Про утворення територіальних органів Державної служби України з питань праці та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» утворено територіальні органи Державної служби України з питань праці шляхом злиття Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України і Державної інспекції з питань праці України.

До повноважень Управління Держпраці у Чернігівській області, яке є територіальним органом Державної служби України з питань праці, відносяться питання щодо здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням підприємствами, установами та організаціями області, які використовують найману працю, законодавства про зайнятість та працевлаштування інвалідів; питання реєстрації у регіональному відділенні Фонду соціального захисту інвалідів; подання звітів про зайнятість та працевлаштування інвалідів; виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів. Ці та інші напрямки діяльності Управління сприяють впровадженню у життя всіх норм чинного законодавства для вирішення проблем громадян з особливими потребами.

Крім того, в листопаді поточного року у Чернігівській області було підписано Угоду про співробітництво та організацію взаємовідносин у сфері здійснення державного нагляду та контролю за дотриманням вимог чинного законодавства щодо працевлаштування інвалідів між Управлінням Держпраці у Чернігівській області та Чернігівським обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів.

Метою документа є забезпечення спільної координації дій, які спрямовані на здійснення державного нагляду та контролю за дотриманням підприємствами, установами, організаціями, іншими юридичними особами незалежно від фори власності, виду діяльності та господарювання законодавства про зайнятість та працевлаштування інвалідів.

Формат співпраці, визначений та закріплений цією Угодою, на думку обох її сторін, сприятиме відкритості, прозорості, ефективності й дієвості спільної діяльності у зазначеній сфері.

Міжнародний день інвалідів нагадує всім про необхідність створення для інвалідів у суспільстві відповідних умов та рівних можливостей для реалізації життєвих потреб, здібностей та творчого потенціалу.




До списку новинВпередНазад