Новини
Фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області для працівників сільських рад (с. Мала Боровиця, Білогірського району та с. Михиринці, Теофіпольського району) проведено інформаційно-консультативні семінари з питань додержання законодавства про працю та загальнообов'язкове соціальне страхування.

У ході семінарів особливу увагу звернуто на дотримання державної соціальної гарантії в оплаті праці найманих працівників. Зазначено, що з 1 вересня 2015 року місячний розмір мінімальної заробітної плати складає 1378 гривень. Вказано, що оплата праці працівників, які виконують роботу, що вимагає певних знань, умінь, навиків та наявність відповідної освіти, повинна проводитись у розмірі, що перевищує розмір мінімальної заробітної плати. Оплата праці працівників здійснюється в першочерговому порядку, а всі інші платежі здійснюються власником або уповноваженим ним органом після виконання зобов'язань щодо оплати праці.



Під час заходу роз'яснено, що на даний час при проведенні індексації заробітної плати працівників слід керуватися Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.1991 № 1282-XII та Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078, з урахуванням внесених до них змін. Зазначений Порядок поширюється на підприємства, установи та організації незалежно від форми власності і господарювання, а також на фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.

Наголошено, що статтею 15 Закону передбачено, що за порушення законодавства про індексацію грошових доходів населення винні особи притягаються до відповідальності відповідно до закону.

Також зазначено, що відповідно до ст. 79 Кодексу Законів про Працю України черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), і доводиться до відома всіх працівників. Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.



До списку новинВпередНазад