Новини

У І кварталі поточного року кількість травмованих на виробництвах Херсонської області залишилась на рівні аналогічного періоду минулого року і складає 25 осіб. Смертельний травматизм зменшився: 1 нещасний випадок проти 4 у І кварталі минулого року.

Нещасний випадок із смертельним наслідком стався внаслідок пожежі, в результаті якої загинув 48 — річний капітан судна ТОВ «Транссервіс Групп ЛТД» м. Херсон, який мав 7 років фаху капітана. Серед попередніх причин — невиконання постраждалим вимог інструкцій з охорони праці.

Основними причинами загального виробничого травматизму є порушення трудової і виробничої дисципліни, особиста необережність потерпілого, травмування внаслідок протиправних дій інших осіб.

Переважна більшість нещасних випадків сталася з психофізіологічних причин — 64%, тоді як з організаційних причин — 36 %. З технічних причин випадків травмування працівників у І кварталі 2014 року не трапилось.

На попередження нещасних випадків виробничого характеру спрямована наглядова діяльність теруправління Держгірпромнагляду. Так, у І кварталі державними інспекторами промислової безпеки та охорони праці проведено 440 перевірок дотримання підприємствами вимог законодавства з охорони праці, під час яких виявлено 5982 порушення. До адміністративної відповідальності притягнуто 265 працівників, з них 57 перших керівників.

У подальшому теруправління посилить увагу до галузей, де рівень виробничого травматизму зріс, зокрема до соціально-культурної сфери та енергетики.

Нові дієві заходи, спрямовані на подальше зниження виробничого травматизму та вдосконалення наглядової діяльності визначаються саме зараз, в рамках підготовки і проведення на Херсонщині Всесвітнього Дня охорони праці. Цього року акція проходить під девізом «Безпека праці та здоров'я під час використання хімічних речовин на виробництві», і зумовлена високим рівнем травматизму на хімічних підприємствах України вцілому, а також резонансною аварією, яка сталася у серпні минулого року на ПАТ «Концерн «Стирол» у Донецькій області.

На підприємствах хімічної галузі Херсонщини у 2013 році під час виробничого процесу були травмовані троє працівників, один з них загинув. Всі ці нещасні випадки сталися внаслідок порушення постраждалими інструкцій з охорони праці. Підприємства, діяльність яких пов'язана з використанням хімічних речовин потребують посиленої уваги з боку наглядових органів як України, так і Херсонщини зокрема. Тож серед першочергових шляхів визначених теруправлінням — підвищення рівня культури охорони праці на підприємствах хімічної галузі.

Також сьогодні Держгірпромнагляд посилює увагу до питань охорони праці під час проведення весняно-польових робіт в області, умов безпеки в оздоровчих закладах області, безпечної експлуатації атракціонної техніки тощо.




До списку новинВпередНазад