Новини
Відповідно до законодавства Фонд соціального страхування здійснює страхові виплати потерпілим на виробництві внаслідок нещасного випадку, які складаються, зокрема із: страхової виплати втраченого заробітку (або відповідної його частини) залежно від ступеня втрати потерпілим професійної працездатності (щомісячна страхова виплата); одноразової страхової виплати.

Сума щомісячної страхової виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності встановленого МСЕК та середньомісячного заробітку, що потерпілий мав до ушкодження здоров'я. Порядок розрахунку середньої заробітної плати для виплат по соціальному страхуванню визначено постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266 в редакції постанови Кабінету Міністрів від 26 червня 2015 р. № 439 Розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата, є 12 календарних місяців за місцем роботи, де стався страховий випадок, починаючи з місяця, що передує місяцю настання страхового випадку. Якщо застрахована особа перебувала у трудових відносинах менше ніж 12 календарних місяців за місцем роботи, де стався страховий випадок, середня заробітна плата обчислюється за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа).У разі коли застрахована особа перебувала у трудових відносинах менше ніж календарний місяць за місцем роботи, де стався страховий випадок, середня заробітна плата обчислюється за фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку. Середня заробітна плата обчислюється за тією професією (посадою, розрядом, роботою) на підприємстві (в цеху, на дільниці, ділянці), за якою застрахована особа працювала до моменту ушкодження здоров'я і за якою медико-соціальною експертною комісією їй встановлено стійку втрату професійної працездатності. Середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та/або страхові внески на відповідні види загальнообов'язкового державного соціального страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати. Страхова виплата призначається виходячи з розміру середньомісячної заробітної плати (доходу), яка обчислюється шляхом множення середньої заробітної плати (доходу) за один календарний день на середньомісячну кількість календарних днів (30, 44). Середня заробітна плата для призначення щомісячної страхової виплати обчислюється робочими органом Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування з використанням даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У разі стійкої втрати професійної працездатності, встановленої МСЕК, Фонд проводить одноразову страхову виплату потерпілому, розмір якої визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, виходячи з 17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права потерпілого на страхову виплату. Якщо комісією з розслідування нещасного випадку встановлено, що ушкодження здоров'я настало не лише з вини роботодавця, а й внаслідок порушення потерпілим нормативних актів про охорону праці, розмір одноразової допомоги зменшується на підставі висновку цієї комісії, але не більш як на 50 відсотків. Відсутність в результатах розслідування встановленої вини потерпілого у нещасному випадку не дає будь — яких підстав для зменшення одноразової виплати Фондом.

Страхові виплати провадяться потерпілому щомісячно в установлені Фондом дні на підставі постанови цього Фонду з дня втрати працездатності внаслідок нещасного випадку і провадяться протягом строку, на який МСЕК встановлено втрату працездатності у зв'язку із страховим випадком. Одноразова допомога виплачується потерпілому в місячний строк з дня визначення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності, та за умови наявності усіх необхідних документів.

Сергій Мельничук
головний державний інспектор відділу
з питань додержання законодавства про працю,
зайнятість та інших нормативно-правових актів



До списку новинВпередНазад