Новини
Комісія спеціального розслідування теруправління Держгірпромнагляду у Хмельницькій області з'ясувала обставини та причини нещасного випадку із смертельним наслідком, що стався 28 березня 2014 року з працівником ПрАТ «Фірма Бакалія. Згідно судово-медичної експертизи причиною смерті потерпілого явилась поєднана закрита тупа травма органів грудної клітини та органів черевної порожнини, розрив селезінки, численні двійні переломи ребер, масивна кровотеча.

Місцем нещасного випадку є стоянка біля авторемонтної майстерні. Комісією з'ясовано, що приступивши до ремонту, потерпілий підклав під заднє ліве колесо автомобіля з обох боків дерев'яні бруски (а не противідкатні клини), аби не допустити його кочення. З метою заміни ресори, домкратом вантажопідйомністю 12 тон підняв передню частину автомобіля. Зняв переднє праве колесо. Після цього, з метою розвантаження ресори від ваги автомобіля, підставив під передню праву частину рами автомобіля металеву підставку (козлик) на яку поклав дерев'яний брусок і зверху домкрат вантажопідйомністю 10 тон. Далі потерпілий опустив 12-тонний домкрат з-під передньої частини автомобіля. Внаслідок переміщення ваги автомобіля на змонтовану конструкцію (металева підставка, дерев'яний брусок, домкрат) під передньою правою частиною рами транспортного засобу, було втрачено рівновагу і дана конструкція впала. При цьому автомобіль різко опустився, травмувавши переднім бампером потерпілого, який здійснював ремонтні роботи під ним. Прибувши на місце, лікарі швидкої медичної допомоги надали першу медичну допомогу і доставили потерпілого в Хмельницьку обласну лікарню, де він від отриманих травм помер.

Основною причиною нещасного випадку є порушення вимог безпеки під час проведення ремонтних робіт автомобіля під час перебування працівника в стані алкогольного сп'яніння, незабезпечення належного комплекту обладнання для проведення ремонтних робіт, а саме відсутність противідкатних клинів та відсутність належного контролю за безпечним проведенням ремонтних робіт працівниками.

Розглянувши матеріали, які були зібрані під час розслідування, пояснення свідків, огляду місця нещасного випадку та інших документів з спеціального розслідування комісія прийшла до висновку, що даний нещасний випадок пов'язаний з виробництвом та підлягає обліку.

Відповідальність за даний нещасний випадок несуть: потерпілий, який, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, проводив роботи по заміні передньої ресори автомобіля з порушенням вимог безпеки, а саме: установив домкрат на конструкцію з металічної підставки (козлика) та деревяного бруска; проводив заміну ресор, не встановивши автомобіль на підставки (козли). Механік з ремонту транспорту ПрАТ «Фірма Бакалія», який не забезпечив належне комплектування автомобіля МАЗ 5334 д.н.з. ВХ 1133 АІ противідкатними клинами (башмаками). Механік з ремонту транспорту, який не забезпечив належного контролю за безпечним проведенням ремонтних робіт потерпілим, а також не вжив заходів щодо відсторонення його від роботи в стані алкогольного сп'яніння.

Комісією спецрозслідування щодо зменшення ризику повторення аналогічних випадків у майбутньому розроблено ряд заходів. Зокрема, директора підприємства зобов'язано забезпечити всіх водіїв, що приступають до ремонту транспортних засобів, належними комплектами обладнання для виконання необхідних робіт. Забезпечити належний контроль за безпечним веденням ремонтних робіт автотранспортних засобів водіями та слюсарями з ремонту автомобілів, чітким дотриманням ними вимог інструкцій з охорони праці. Не допускати до виконання робіт працівників, що перебувають в стані алкогольного сп'яніння. Провести позаплановий інструктаж водіїв автомобілів, слюсарів з ремонту автомобілів щодо безпечного виконання ремонтних робіт автотранспортних засобів, а також провести позапланове навчання та перевірку знань з питань охорони праців посадових осіб транспортного відділу ПрАТ «Фірма Бакалія». Обставини та причини нещасного випадку обговорити на зборах трудового колективу.



До списку новинВпередНазад