Новини

З 8 по 11 квітня 2014 року Держгірпромнаглядом України проведено перевірку територіального управління у Харківській області у зв'язку із значним зростанням кількості нещасних випадків із смертельним наслідком на підприємствах, підконтрольних теруправлінню, а також збільшенню кількості звернень юридичних та фізичних осіб до центрального апарату стосовно діяльності територіального управління.

Комісія протягом тижня перевіряла додержання вимог законодавства теруправлінням, державними інспекторами та інспекціями, а також організацію роботи дозвільної системи.

Під час підсумкового засідання комісія звернула особливу увагу керівництва теруправління на неналежній добір кадрів, коли на посаду призначаються особи без освіти, досвіду роботи та без достатньої кваліфікації. Виявлено непоодинокі випадки, коли державних інспекторів переводили до інших інспекцій теруправління, нехтуючи їхнім досвідом та професійною підготовкою, а на їх місце були переведені нові інспектори з інших видів нагляду, а саме: інспекторів з інспекції нагляду в газовому комплексі та хімічній промисловості переведено до інспекції нагляду в агропромисловому комплексі та у соціально-культурній сфері та навпаки. Також під час перевірки виявлено факти перевищення службових повноважень деякими інспекторами теруправління, яким буде надано відповідну оцінку. Незадовільне кадрове забезпечення позначилося і на показниках наглядової діяльності, що й призвело до збільшення кількості скарг від громадян.

У 2013 році теруправлінням проведено 5750 перевірок суб'єктів господарювання та їх виробничих об'єктів, що на 8% менше порівняно з 2012 роком. За три місяці 2014 року було здійснено 1178 перевірок, що на 37% менше порівняно з аналогічним періодом 2013 року. У 2014 році також спостерігається зменшення кількості виявлених порушень та зменшення випадків тимчасових зупинок експлуатації обладнання.

Протягом 2013-2014 років скарг, які пов'язані з затримкою видачі дозволу або неправильним їх оформленням до теруправління не надходило. Проте під час перевірки було виявлено випадки безпідставних відмов територіального управління видати дозвіл без зазначення підстав, передбачених ст.21 Закону України «Про охорону праці»; дозволи оформлюються працівниками управління з порушеннями п.6 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України, а саме: роботодавцеві видається один дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, а не два, як вимагає постанова Кабінету Міністрів України.

Під час розгляду комісією матеріалів перевірки колектив теруправління Держгірпромнагляду у Харківській області отримав практичні рекомендації для поліпшення ефективності наглядової діяльності, а також щодо оформлення та видачі дозволів.




До списку новинВпередНазад