Новини
Фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області провели семінар-нараду з питань охорони праці у ТОВ «БУ «Південьбуд», яке розташоване у м. Ізмаїлі Одеської області. У заході брали участь керівники та фахівці служб охорони праці підприємств будівельної галузі міста і району.
Питання, розглянуті під час семінару-наради, були найактуальнішими: «Організація безпечного ведення робіт підвищеної небезпеки», «Дотримання суб'єктами господарювання вимог нормативно-правових актів з охорони праці під час експлуатації та обслуговування вантажопідіймальної техніки підвищеної небезпеки» та ін..
Головний державний інспектор Головного управління Держпраці В. Бачурський роз'яснив присутнім вимоги Закону України «Про охорону праці», а також Конституції України, згідно яких життя та здоров'я людей є найвищими приорітетами. Він підкреслив, що профілактика виробничого травматизму — основна складова безпеки праці. І тут важливу роль повинні відігравати керівники підприємств, роботодавці. Роботодавець зобов'язаний створити на кожному робочому місці умови праці згідно з вимогами нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. З цією метою роботодавець має забезпечити на підприємстві функціонування системи управління охороною праці.
Фахівці головного управління звернули увагу присутніх спеціалістів на безумовне дотримання вимог «Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів. НПАОП 0.00-1.01-07».
Зокрема, було наголошено на тому, що виникає чимало проблем на підприємствах, які експлуатують вантажопідіймальні крани, під час їх монтажу, демонтажу, налагодженні, експлуатації, ремонті, реконструкції та модернізації. Спеціалісти управління прокоментували: Держпраці звертає увагу власників вантажопідіймальної техніки на те, що, з метою попередження нещасних випадків, до виконання названих операцій необхідно залучати тільки суб'єктів господарювання, які мають відповідний дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, забезпечують дотримання вимог технологічного процесу і мають необхідну кількість спеціально навчених та атестованих фахівців.
Серед розглянутих питань було приділено серйозну увагу проблемам отримання дозволів на експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки. Представники Головного управління Держпраці роз'яснили присутнім вимоги «Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки», затвердженого Постановою КМУ від 26.10.2011 року №1107 відповідно до ст.21 Закону України «Про охорону праці».
Спеціалісти Держпраці відповіли на задані питання.

Прес-служба Головного управління



До списку новинВпередНазад