Новини
Головним державним інспектором управління Держпраці у Хмельницькій області Сергієм Мельничуком надано роз'яснення з питань дотримання законодавства про працю та загальнообов'язкового соціального страхування працівникам Бережинецької сільської ради (с.Бережинці Теофіпольського району).

Роз'яснено вимоги законодавства про працю щодо оплати праці, дотримання дисципліни праці та порядок призначення і виплати допомоги по загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню з тимчасової втрати працездатності та надання щорічних відпусток.

Під час зустрічі наголошено, що роботодавець зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 КЗпП України. Під час здійснення звільнення працівника має забезпечуватись виконання законодавче встановленого обов'язку, щодо письмового повідомлення його про нараховані суми, належні при звільненні перед виплатою зазначених сум. Не забезпечення виконання вказаного обов'язку створює умови не обізнаності працівника про належні йому суми коштів до виплати, та у випадку порушення остаточного розрахунку, не дає можливість йому своєчасно захистити своє право на оплату праці у спосіб визначений законодавством. Водночас відповідно до умов статті 233 КЗпП України у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком. Не здійснення повного розрахунку із звільненим працівником відповідно до вимог статті 117 КЗп України має наслідок для підприємства, установи уі виплаті працівникові його середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Під час роз'яснення надано вичерпні відповіді на поставлені питання з питань законодавства про працю.



До списку новинВпередНазад