Новини
Фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області на базі фермерського господарства «Новосинявське» (Старосинявський р-н.) проведено семінар для керівників структурних підрозділів та інженерно-технічних працівників щодо дотримання вимог безпеки під час транспортування, зберігання і застосування пестицидів та агрохімікатів.

Під час наради вказано на можливі небезпеки та вимоги безпеки під час транспортування, зберігання і застосування пестицидів та агрохімікатів. Надані практичні рекомендації щодо транспортування, зберігання та застосування пестицидів, з дотриманням вимог Закону України «Про пестициди і агрохімікати» та Державних санітарних Правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Наголошено, що доставку пилоподібних мінеральних добрив на поле з подальшим їх внесенням у ґрунт необхідно здійснювати на спеціальному транспортному засобі, обладнаному устаткуванням для вивантаження. Кузов транспортного засобу повинен бути без щілин і накритий брезентом. Перевозити аміачну селітру з іншими мінеральними добривами на одному транспортному засобі не дозволяється. Не дозволяється у темний час доби виконання робіт, пов'язаних з транспортуванням аміаковмісних мінеральних добрив, приготуванням розчинів, змішуванням їх та внесенням у ґрунт. Не дозволяється транспортувати разом різні види пестицидів, хімічна взаємодія яких, у разі порушення упаковки, може спричинити їх займання. Не дозволяється перевозити пестициди та протруєне насіння разом з біологічними засобами захисту рослин, харчовими і кормовими продуктами та іншими вантажами. Не дозволяється використовувати для зберігання продуктів, фуражу, води тощо тару від мінеральних добрив, навіть після її знешкодження. У машинах, які застосовуються для роботи з пестицидами, усі з'єднання магістралей переміщення пестицидів (фланці, затички, штуцери, ніпелі, люки тощо) повинні мати ущільнювальні прокладки. Не дозволяється використовувати машини з недостатнім ущільненням з'єднань. Роботи, пов'язані з підготовкою мінеральних добрив до внесення у ґрунт, необхідно здійснювати за допомогою механізмів, оснащених пристроями для зниження пилоутворення. Не дозволяється готувати розчини пестицидів безпосередньо в полі без засобів механізації.

Також у ході нарад спеціалістами Управління закликано роботодавця до посилення контролю за станом охорони праці та трудовою дисципліною, проведенням медичних оглядів працівників певних категорій. Забезпечення дотримання посадовими особами та працівниками вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці. Організувати проведення щорічного навчання з питань охорони праці та безпечного ведення робіт з підвищеною небезпекою для посадових осіб та працівників. Впровадити комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативних вимог з питань охорони праці. Забезпечити відповідно до норм видачу спецодягу, засобів індивідуального захисту, мийних та знешкоджуючих засобів для працівників.



До списку новинВпередНазад