Новини
Фахівці головного управління Держпраці в Одеській області та Державного підприємства «Чорноморський експертно-технічний центр» Держпраці України взяли активну участь у проведенні інформаційного семінару з охорони праці та профілактики нещасних випадків на підприємствах Комінтернівського району.
Семінар було організовано та проведено Комінтернівською райдержадміністрацією та районною радою спільно з Управлінням Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань в Одеській області за ініціативою відділення ВД ФССНВ та ПЗ в Комінтернівському районі.
У семінарі також взяли участь керівники та фахівці з охорони праці підприємств району.
В.о. начальника відділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в комінтернівському районі Т. Краснікова, яка була модератором даного заходу, проаналізувала стан виробничого травматизму в Україні та навела статистичні данні за 9 місяців 2015 року в Комінтернівському районі. Вона зауважила, що статистичні показники району, на жаль, невтішні. У порівнянні з даними за аналогічний період 2014 року видно що загальна кількість нещасних випадків має тенденцію до зменшення, але смертність на виробництві збільшується. Так протягом цього року в Комінтернівському районі смертельні випадки на виробництві склали понад 50% від загальної чисельності випадків. За матеріалами розслідування не всі випадки були пов'язані з виробництвом, але кожен з них має притаманні причини, які зіграли свою фатальну роль.
Подібна ситуація не дає можливості заспокоїтись, тому для покращення стану охорони праці на підприємствах району фахівці райдержадміністрації на Фонду розробили ряд заходів.
«Повноваження новоствореної служби з питань праці. Здійснення державного нагляду. Дозвільна система» — такою була тема доповіді заступника начальника відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері І. Приймака. Він проінформував учасників семінару про стан виробничого травматизму в агропромисловій галузі.
Доповідач повідомив, що 40 % причин виробничого травматизму зі смертельним наслідком займають технічні, але у більшості випадків першість тримають організаційні причини — їх 50 %. Про що це свідчить? А свідчить це про те, що, з одного боку, керівники деяких сільськогосподарських підприємств не зовсім свідомо ставляться до організації безпечного виконання робіт, а з другого — самі робітники не додержуються вимог законодавства з охорони праці.
Для зменшення випадків виробничого травматизму неабияку роль у ставленні до питань охорони праці може відіграти позиція роботодавця. Варто звернути увагу, що для роботодавця усунення організаційних причин практично не пов'язане з великими матеріальними затратами.
Також представник Головного управління Держпраці в Одеській області роз'яснив присутнім нову структуру управління, завдання, плани новоствореного наглядового органу.
Про діяльність експертних організацій після реорганізації Держгірпромнагляду, незалежну експертизу в системі управління охороною праці як шлях запобігання нещасним випадкам проінформував присутніх перший заступник директора ДП «Чорноморський експертно-технічний центр Держпраці України» В. Чепурной. Він розповів про види діяльності Чорноморського ЕТЦ, серед яких вперше в Україні експертами ЕТЦ підготовлено «Методику з оцінки можливості підприємств виконувати роботи в зонах високочастотних випромінювань». Експерти мають технічну можливість замірів рівнів високочастотних випромінювань на робочих місцях.
Під час роботи семінару його учасники заслухали виступи фахівців Комінтернівської райдержадміністрації, органу сертифікації, відділу дослідження фізичних та хімічних факторів, ДУ «Одеський обласний лабораторний центр ДСЕСУ», навчального центру ДП Чорноморський експертно-технічний центр», та ін.
Учасники семінару зробили висновок, що багато в чому їхні думки щодо проблем охорони праці на підприємствах схожі. Проблема виробничого травматизму непокоїть і адміністрацію району. Через це організація даного заходу заклала основу для розробки єдиної стратегії і плідної співпраці районної і селищної рад з Головним управлінням Держпраці в Одеській області і відділенням Фонду соціального страхування в напрямі підняття рівня культури охорони праці і створення здорових та безпечних умов праці на підприємствах району.

Прес-служба Головного управління




До списку новинВпередНазад