Новини

Перевірку проводили фахівці Дніпро-Бузького міжрегіонального територіального управління Укрморрічінспекції із залученням спеціалістів ГУ Держпраці, які в межах своїх повноважень перевіряли стан дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

Наразі, вже проведена перевірка обслуговуючого кооперативу Херсонського товариства любителів водно-моторного спорту по охороні колективної стоянки для човнів, катерів та яхт «Дніпро-15». Під час її проведення фахівці виявили, що голова правління та четверо охоронців працюють без оформлення будь-яких трудових відносин.

Така ж ситуація склалася й у Херсонській міській громадській організації любителів вітрильно-човнового відпочинку «Арго» — голова правління працює на громадських умовах, без оформлення трудових відносин.

На теплоході «ТАТРИ», ДП «Адміністрація річкових портів», роботодавець не забезпечив працівників спецодягом.

У споживчому кооперативі «Човновий причал «Дніпро-8» до роботи допускаються працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання та інструктажі з питань охорони праці. Окрім того, не організоване проведення періодичних медоглядів працівників, зайнятих на важких роботах та роботах із шкідливими та небезпечними умовами праці. Працівники не забезпечені спецодягом. Робота по перевірці організації безпеки надання послуг з перевезення пасажирів та вантажів маломірними судами, а також дотримання вимог безпеки судноплавства базами для стоянок маломірних суден, триває.

Приводом для перевірки стала ухвала Новотроїцького районного суду про проведення позапланового заходу на даному підприємстві. Під час перевірки Головний державний інспектор Держпраці виявив ряд грубих порушень трудового законодавства. Наприклад, підприємство заборгувало 136 працівникам 1131,4 тис. грн. Виявлені й інші порушення, пов'язані з оплатою праці, зокрема:

— не проводиться остаточний розрахунок з працівниками у день їх звільнення;

— не нараховується та не виплачується компенсація втрати частини зарплати у зв'язку із порушенням строків її виплати;

— не виплачується заробітна плата за час щорічної відпустки;

— перевищення часу надурочної роботи.

Крім того, спеціаліст з питань праці виявив факти порушень трудових прав двох працівників, стосовно яких не велися табелі обліку робочого часу, відсутні відомості нарахування і виплати їм заробітної плати.

Головний державний інспектор Держпраці склав адміністративний протокол про притягнення до адміністративної відповідальності керівника підприємства ДП «Новотроїцький елеватор». Матеріали проведеної перевірки надіслав до правоохоронних органів. Керівнику підприємства приписав всі порушення ліквідувати, та привести у відповідність до норм чинного законодавства про працю. Про стан виконання припису письмово повідомляти інспектора щомісяця до кінця терміну виконання припису — до 11 лютого 2016 року.

Приводом для перевірки стала скарга одного з працівників підприємства стосовно порушень у питаннях виплати зароблених ним коштів. Спеціалісти Управління виявили, що:

— борг підприємства по заробітній платі на 9 листопада поточного року сягає 409,9 тис.грн. (порушення вимог ч.1 ст. 94 КЗпПУ);

— заробітна плата не виплачувалась відповідно до встановлених законодавством термінів, а саме двічі на тиждень з проміжками часу, які не перевищують 16 календарних днів та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата, (порушення вимог ч.1 ст. 115 КЗпПУ);

— перед щорічною відпусткою заробітна плата працівникам не надавалась за три дні до початку відпустки, (порушення вимоги ч.4 ст.115 КЗпПУ);

— не проводився остаточний розрахунок із працівниками у день звільнення,(порушення ст.116 КЗпПУ);

— за час затримки заробітної плати не виплачується середній заробіток, (порушення вимог ст.117 КЗпПУ).

За результатами перевірки головний державний інспектор Держпраці склав протокол про адміністративне правопорушення, та направив його на розгляд до

Скадовського районного суду. Також інформація щодо виявлених порушень законодавства про працю на ДП «Скадовський морський торговельний порт» направлена начальнику Скадовського РВ УМВС України у Херсонській області та до прокуратури Херсонської області

№929-р та п.7 Порядку проведення перевірок посадовими особами Державної

інспекції з питань праці та її територіальних органів, затвердженого Наказом

Міністерства соціальної політики України

від 02.07.2012р. № 390, Головний

державний інспектор Держпраці приписав всі проблемні питання по виплаті

заробітної плати привести у відповідність до вимог КЗпПУ. Якщо порушення

законодавства про працю не усунуть та проігнорують законні вимоги державного

інспектора праці, службова особа-порушник може бути притягнена до

адміністративної відповідальності за ст.188-6 КупАП.

Спеціалісти Головного управління Держпраці у Херсонській області розповіли працівникам підприємства про основні вимоги до утримання електроустановок у безпечному стані, проаналізували стан промислової безпеки та причини виробничого травматизму в Україні взагалі та по регіону зокрема. Розглянули основні зміни у трудовому законодавстві та у законодавстві із загальнообов'язкового державного страхування. Пояснили особливості укладання трудового договору.

Аби отримати консультацію фахівців Головного управління Держпраці у Херсонській області не обов'язково приїжджати — інспектори відповідають на телефонні дзвінки, консультують у Консалтинговому центрі, надсилають відповіді на запити, що надійшли поштою чи на електронну адресу Управління. Так, мешканка Херсона, яка наразі знаходиться у декретній відпустці, у своєму листі запитує, чи мали право її звільнити з роботи за ст. 40 п.1 у зв'язку з ліквідацією підприємства.

Головний державний інспектор пояснює: якщо в організації виробництва і праці сталися зміни, пов»язані з ліквідацією, реорганізацією чи ін., згідно ст.32 КЗпПУ працівника мають повідомити про зміну істотних умов праці не пізніше ніж за два місяці до звільнення за ст.40 п.1.




До списку новинВпередНазад