Новини
Під головування начальника управління Держпраці у Чернівецькій області Івана Луцака відбулася нарада щодо належної організації проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці на підприємствах та в установах області.
Участь у нараді взяли: заступник начальника управління Держпраці у Чернівецькій області Іван Гордей, інші посадові особи управління, керівники навчальних закладів, які здійснюють навчання та перевірку знань з питань охорони праці посадових осіб та працівників суб'єктів господарювання, зокрема, Сторожинецького лісового коледжу, навчально-курсового комбінату «Облагробуд», Берегометського політехнічного технікуму, комунального закладу «Чернівецький обласний навчально-курсовий комбінат ЖКГ», відділу навчання і аудиту з питань охорони праці ДП «Чернівецький експертно-технічний центр».
У ході наради начальник управління Держпраці у Чернівецькій області Іван Луцак наголосив на необхідності виконання відповідальними особами основних положень щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров'я у процесі трудової діяльності.
«Статтею 18 Закону передбачено, що працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків на виробництві і правил поведінки у разі виникнення аварії, — зазначив під час наради керівник управління Держпраці у Чернівецькій області. — Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку проходити, за рахунок роботодавця, спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці».
Було наголошено на тому, що на виконання Наказу Держпраці України від 09.10.2015 року № 113, управлінням виданий наказ від 23.10.2015 року № 24 «Про створення комісії з перевірки знань з питань охорони праці». До комісії включено, крім посадових осіб управління, представників виконавчої влади, профспілок та викладачів з охорони праці навчальних закладів.
«Відповідно до вимог статті 33 Закону України «Про охорону праці», буде налагоджено належну взаємодію з районними державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування та навчальними закладами щодо організації навчання і перевірки знань з питань охорони праці», — наголосив Іван Луцак.
Під час наради було вирішено зобов'язати керівників суб'єктів господарювання, що здійснюють навчання та перевірку знань з питань охорони праці, дотримуватися вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 р. № 15 та наказу управління Держпраці у Чернівецькій області від 23.10.2015 року № 24, а також рекомендацій, вироблених під час наради.




До списку новинВпередНазад