Новини
Аналіз стану промислової безпеки на піднаглядних Головному управлінню Держпраці в Одеській області суб'єктах господарювання протягом 9 місяців 2015 року свідчить про те, що загальна кількість травмованих працівників на виробництві, порівняно з аналогічним періодом минулого року, зменшилась на 4,9% або на 5 потерпілих (97 проти 102).
Однак на підприємствах деяких галузей промисловості міста та області спостерігається збільшення загальної кількості травмованих на виробництві. Це стосується, зокрема, підприємств водного транспорту: на 2 (18 проти 16).
На підприємствах цієї ж галузі зросла кількість нещасних випадків із смертельним наслідком на виробництві.
Фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області, проаналізувавши стан охорони праці на підприємствах галузі, зробили висновок, що основними причинами виробничого травматизму із смертельним наслідком є передусім організаційні, що складає 70,59%. В основному це:
— недоліки під час навчання безпечним прийомам праці;
— порушення вимог безпеки під час експлуатації обладнання;
— порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів;
— незастосування засобів колективного захисту;
— порушення трудової і виробничої дисципліни та ін.
Керуючись нормативно-правовими документами, Держпраці вважає, що роботи в портах та на суднах — виробництва підвищеної небезпеки. Тому фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області звертають пильну увагу керівництва Одеського, Іллічівського, Ізмаїльського та інших морських і річкових портів регіону на заходи безпеки під час проведення вантажно-розвантажувальних операцій відповідно до вимог законодавства про охорону праці. Ці проблеми — основні на семінарах і засіданнях «круглих столів», які постійно проводять фахівці управління на даних підприємствах.
Під час організованих заходів особливу увагу державні інспектори звертають на дотримання вимог «Правил безпеки праці в морських портах» НПАОП 63.22-1.04-88.
Головне управління Держпраці роз'яснює: до початку вантажно-розвантажувальних робіт адміністрація порту спільно з адміністрацією судна повинна організувати ретельну перевірку готовності судна до безпечного проведення на ньому вантажних операцій.
Виконання виробництва вантажно-розвантажувальних робіт у шахтах трюмів, суден повинно виконуватися тільки за наявності спеціальних покриттів для робітників.
У даних Правилах зазначено, що спуск в трюм портових працівників допускається тільки після підтвердження адміністрацією судна відсутності в трюмі токсичних і шкідливих газів та інших факторів, які становлять небезпеку для життя і здоров'я людей; про це повинно бути записано в акті готовності судна до безпечного виробництва вантажних робіт .
При суднових вантажно-розвантажувальних роботах поряд з кожним люком трюму для подачі сигналів повинен знаходитися сигнальник.

Робота навантажувачів з переміщення вантажу в трюмі суден допускається за умови, якщо вантаж обраний до пайола на площі, достатній для безпечного маневрування машини і укриття її в підпалубному просторі під час підйому і опускання вантажу краном.

Прес-служба Головного управління






До списку новинВпередНазад