Новини

Нагальні питання безперебійного та безаварійного газопосточання обговорено з фахівцями газового господарства міста та області на робочих нарадах, які пройшли 9 та 10 січня у Харкові та у Чугуєві за участі керівництва Держгірпромнагляду.

На нарадах зі співробітниками ПАТ «Харківміськгаз» та ПАТ «Харківгаз» заступник Голови Держгірпромнагляду Степан Дунас найбільшу увагу приділив питанням безпечного використання газу у побуті, адже статистика нещасних випадків в регіонах України свідчить, що саме недотримання споживачами вимог безпеки під час експлуатації газових приладів, самовільне їх встановлення та підключення, незадовільний стан димових і вентиляційних каналів і є головними причинами аварій та смертності.

Несвоєчасне та не в повному обсязі виконання робіт з технічного обслуговування разом з відсутністю належного контролю з боку керівництва з року в рік стають причинами нещасних випадків під час роботи із газовим обладнанням та під час проведення вогненебезпечних робіт. Держгірпромнагляд України та його територіальні органи повинні спямувати всі зусилля на покращення ситуація з використанням газу у побуті. Проте така робота неможлива без об'єднання зусиль органів влади, підприємств газового господарства, наглядових органів, житлово-експлуатаційних організацій, НКРЕ та Антимонопольного Комітету. Діагностика стану димових та вентиляційних каналів має бути доступною за помірну ціну кожному споживачеві газу та обов'язково має виконуватися виключно професіоналам з уповноважених організацій.

На зустрічах було наголошено на позитивних кроках у роботі підприємств газового господарства Харківщини. Так, зокрема ПАТ «Харківгаз» отримав сертифікат європейського стандарту ISO 9001-2001, що є підтвердженням ефективної організації виробничого процесу та забезпечення системного контролю за безпечним виконанням робіт. Також, це підприємство створило дільниці по обслуговуванню димових вентиляційних каналів.

Керівництвом Держгірпромнагляду, після проведення нарад було здіснення огляд навчально тренувальних полігонів, навчальних класів, укомплектування спеціалізованого автотранспорту та ознайомлено з організацією роботи аварійно диспетчерських служб та з матеріально-технічною базою ПАТ «Харківміськгаз» та ПАТ «Харківгаз».

<p style=«text-align: justify» lang=«uk-UA» xml:lang=«uk-UA»> Довідково:

За статистичними даними, в Україні протягом 2013 року сталося 102 нещасних випадки при використанні газу в побуті, в т.ч. 45 з них трапились у приватних будинках, а 57 у багатоквартирних. При цьому постраждало 179 осіб, з яких загинуло 73 особи. Характерно, що серед загиблих лише восьмеро постраждали внаслідок вибуху газоповітряної суміші, а решта — 65 осіб, через власну необачність, несправність газових приладів чи димоходів, отруїлись чадним газом.




До списку новинВпередНазад