Новини

У журналі «Все про охорону праці» (№3, 2014 рік) опубліковано статтю «Революції приходять та відходять — мафія безсмертна, або Нові-старі кадри в охороні праці» (автор — журналіст О. Дердін), у якій було оприлюднено недостовірну інформацію щодо ознак масштабного відмивання коштів в системі Держгірпромнагляду.

У статті були представлені відомості, що не відповідають дійсності та суперечать загальноприйнятим журналістським стандартам та правилам етики. Автором матеріалу не було надано жодного факту підтвердження викладеної в статті інформації. Вся вона побудована лише зі слів анонімного співрозмовника.

Автор статті стверджує, що Голова Держгірпромнагляду брав активну участь у схемах щодо відмивання коштів, а саме: придбання експертно-технічними центрами (ЕТЦ) засобів контрольно-вимірювальної техніки за завищеною вартістю. В статті додано лист Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду.

Варто зазначити, що на момент підписання такого листа ЕТЦ входили до сфери управління Державного комітету України, тоді як Хохотва О.І. очолював Державну службу гірничого нагляду та промислової безпеки України.

Також відповідно до положень Цивільного, Господарського кодексів України, Закону України «Про управління об'єктами державної власності» експертно-технічні центри є суб'єктами підприємницької діяльності, які діють на основі статуту, а відповідний орган управління, у даному випадку Держгірпромнагляд, здійснює контроль за дотриманням положень статуту, проводить моніторинг фінансової діяльності, зокрема, виконання показників фінансових планів підприємств.

Держава та орган, до сфери управління якого входить державне комерційне підприємство, не несуть відповідальності за його зобов'язаннями. (Ст.73 Господарського кодексу України)

Що стосується приналежності котеджу Голові Держгірпромнагляду на території пансіонату «Нептун» (сел. Ялта Донецької області), то такого не існує. Все рухоме та нерухоме майно, яке перебуває у власності Голови Держгірпромнагляду та членів його сім'ї, оприлюднено у Декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2013 рік, яка розміщена на офіційному веб-сайті Держгірпомнагляду.

Акцентуємо увагу, що дана стаття містить ознаки погроз керівництву Держгірпромнагляду. Однак, хочемо нагадати, що Служба є аполітичним органом, який здійснює наглядову функцію за станом охорони праці на підприємствах, працює для захисту та збереження життя і здоров'я працівників. Особовий склад Державної служби формується виключно на професійній основі, а не за політичною приналежністю. Тому привнесення в діяльність політичної складової є некоректним і може негативно вплинути на стан охорони праці та промислової безпеки підприємств України.

Звертаємося до головного редактора журналу «Все про охорону праці» О. Дердіна з вимогою спростувати ці та інші відомості, викладені в статті, які не мають підтвердження, а відтак, містять ознаки наклепу, який негативно впливає на ділову репутацію Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України та його керівництва.

В іншому випадку Держгірпромнагляд України буде змушений звернутися до суду за захистом своїх порушених прав.




До списку новинВпередНазад