Новини

На даний час в Україні, на жаль, продовжують мати місце нещасні випадки, пов'язані з порушенням правил користування природним газом у побуті. І, навіть, у літній період, коли споживання газу є мінімальним, були випадки, що призвели до нещастя.

Особливо велике занепокоєння викликає надійність експлуатації та стан димових і вентиляційних каналів, а також інженерних комунікацій у житлових будинках, контроль за проведенням перевірок яких покладений на житлово-експлуатаційні організації.

Територіальне управління здійснює постійний контроль за дотриманням вимог безпеки при експлуатації димових та вентиляційних каналів, однак, суб'єкти господарювання допускають порушення вимог нормативно-правових актів.

Як можна говорити про безпечну експлуатацію димових та вентиляційних каналів, якщо житлово-експлуатаційні організації багатоквартирних житлових будинків, на які і покладається контроль за проведенням перевірок їх стану навіть не вважають за необхідне отримати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки.

Зокрема, як приклад, ТзОВ «ЖЕО ЖБК» м. Рівне. Під час проведення посадовою особою територіального управління планової перевірки щодо дотримання вимог чинного законодавства з охорони праці та промислової безпеки виявлено наступні порушення:

— відсутній дозвіл на проведення робіт по перевірці та прочищенню димових та вентиляційних каналів;

— не забезпечено належне утримання у справному стані систем газопостачання (ввідних газопроводів), а саме: не поновлене антикорозійне фарбування газопроводів, що проходять по житлових будинках тощо.

Довідка: Сумна статистика свідчить що кількість нещасних випадків в Україні, Рівненській області зокрема, під час використання газу у побуті не зменшується. Так, у 2012 році сталося 7 нещасних випадків, пов'язаних з використанням газу у побуті, внаслідок яких травмовано 17 осіб, в тому числі 2 — смертельно, зруйновано 2 будівлі. Протягом 2013 року зареєстровано 6 аварій, внаслідок яких травмовано 16 осіб, в тому числі 3 — смертельно. Вже у поточному році сталося 2 аварії, внаслідок яких травмовано 6 осіб, з них 5 — смертельно.

Територіальне управління звертається до мешканців житлових будинків, з проханням постійно дотримуватись правил безпеки під час використання газу, щоб уникнути непоправних трагедій!

Слід пам'ятати, що димові та вентиляційні канали повинні бути вертикальними, а влаштовувати горизонтальні канали (т.зв. «лежаки») в стінах чи на горищах категорично заборонено.

Димові канали опалювальних печей, кухонних вогнищ і ємкісних водонагрівачів для опалення та опалювальних котлів, які працюють сезонно, підлягають періодичній перевірці та очищенню з наступною періодичністю:

— димові канали опалювальних печей, ємкісних водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів, які працюють сезонно — не рідше 1 разу на рік перед початком опалювального сезону, які працюють цілий рік — 2 рази на рік (навесні і восени);

— димові канали опалювально-варильних печей — не рідше 2 разів на рік: перед початком опалювального сезону і навесні при настанні відлиги;

— димові канали від газових проточних і ємкісних водонагрівачів для гарячого водопостачання, ресторанних плит — не рідше 1 разу на 6 місяців при цегляних і комбінованих (цегляні і азбестоцементні, цегляні і керамічні) димоходах і не рідше 1 разу на рік — при металевих (з товщиною стінки не менше 3 мм), азбестоцементних, гончарних, а також димоходів, виконаних із спеціальних блоків жаростійкого бетону;

— не рідше одного разу на 2 місяці — існуючих димоходів з перетином, меншим за перетин димовідвідного патрубка газового приладу;

— вентиляційні канали підлягають перевірці і прочищенню одночасно з димовими;

-КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ у будинках, які обладнані приладами і апаратами з відводом продуктів згорання у димоходи влаштувати витяжну вентиляцію зі штучним спонуканням.

Прес-служба територіального управління




До списку новинВпередНазад