Новини

Голова Держгірпромнагляду України Олександр Іванович Хохотва провів на базі Криворізького гірничопромислового територіального управління розширену нараду з фахівцями підприємств гірничорудної промисловості, ініціюючи впровадження на даних підприємствах уніфікованої телекомунікаційної системи диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами і технологічними комплексами (УТАС). Головною метою впровадження якої є забезпечення постійного моніторингу та контролю за безпечним веденням гірничих робіт і запобігання небезпечних ситуацій.

Освоєння випуску даної системи в Україні розпочалося з 2004 року, її розробником є ДП «Петровський завод вугільного машинобудування» (м. Донецьк) і першими її впровадження розпочали підприємства вугільної галузі.

На сьогоднішній день УТАС вже встановлені й працюють на 35 шахтах Донецької, Луганської та Львівської областей. Завдяки впровадженню систем відбувається зниження рівня аварійності та виробничого травматизму, а також зменшення простоїв у роботі шахт і відповідно знижується втрата видобутку. Досвід експлуатації УТАС на вугільних підприємствах свідчить, що впровадження системи дозволяє знизити «Комплексний показник аварійності шахт» не менш ніж на 20 % за рік.

Зважаючи на такий досвід, в жовтні поточного року делегація від Криворізьких гірничорудних підприємств, які ведуть добичу залізної руди підземним способом, на чолі з начальником Криворізького теруправління Костянтином Корольовим взяли участь у заході з прийняття в експлуатацію УТАС на ОП «Шахта імені Д.Ф.Мельникова» ПАТ «Лисичанськвугілля» (м. Лисичанськ Луганської області). Представники від ПАТ "ЄВРАЗ Суха Балка", ЗАТ «Запорізький ЗРК», ПАТ «Кривбасзалізрудком», ДП «Східний ГЗК» особисто мали нагоду переконатись в доцільності та необхідності запровадження автоматичного контролю безпеки на своїх шахтах.

Сьогодні Криворізьке гірничопромислове територіальне управління вважає доцільним впровадження даної системи не тільки на шахтах але й на кар'єрах гірничорудної галузі.

До участі в нараді будуть запрошені представники найпотужніших гірничодобувних підприємств серед яких: ПАТ "ЄВРАЗ Суха Балка», ПАТ «Кривбасзалізрудком», ДП «Східний ГЗК», ПАТ «Марганецький ГЗК», ВАТ «Південний ГЗК», ПАТ «Північний ГЗК», ПАТ «Центральний ГЗК», ПАТ «Інгулецький ГЗК» та ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Безпосередньо фахівці заводу-виробника представили всім присутнім презентаційну програму функціонування даної системи, роблячи акцент на можливості індивідуального підходу до особливостей кожного об'єкту підприємства.

«Двох однакових систем не існує, як і не існує двох однакових шахт. Отже кожне підприємство матиме свою систему, враховуючи особливості виробничого процесу», запевнив Голова Держгірпромнагляду та запропонував спеціалістам підприємств організувати вивчення особливостей роботи системи безпосередньо на заводі-виробнику.

Спільно з науковцями, представниками профспілок, воєнізованого гірничорятувального загону в формі конструктивної бесіди обговорили можливості функціонування даної системи на підприємствах гірничорудної галузі.




До списку новинВпередНазад