Новини

Зафіксовано непоодинокі випадки, коли під час виконання робіт на верстатах, працівники отримували травми різного ступеню важкості.

Ось деякі з них.

У листопаді 2007 р. водій ЗАТ «Молоко», що у с. Білокриниця Кременецького району 23-річний М.Колонтай в підсобному приміщенні автогаража на заточному верстаті обробляв заготовки. Заготовку вирвало з рук, внаслідок чого він отримав травму ока важкого ступеня.

Робітник філії «Тернопільська дорожня мостова дільниця» дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії «Автомобільні дороги України» 8 жовтня 2008 р. А. Жидик вирішив використати кругопильний деревообробний верстат для розпуску дерев'яного бруска розміром 1400х70х55 мм по довжині, необхідній для подальшої роботи.

Зробивши пропил бруска до половини його довжини, він перевів праву руку на брусок позаду пили з метою подальшого виконання процесу різання. Внаслідок відсутності на верстаті розклинюючого ножа, захисного огородження дискова пила викинула заготовку у зворотньому напрямку в результаті чого права рука А.Жидика по інерції потрапила в пилу.

Потерпілий не перебував у стані алкогольного сп'яніння.

Внаслідок нещасного випадку у нього стався травматичний відрив п'яти пальців правої руки.

В Івано-Франківській обласній клінічній лікарні, в якій А.Жидик перебував на лікуванні, травматичний відрив п'яти пальців правої руки віднесли до важкої виробничої травми.

14 березня 2014 року в ТзОВ Агро-синтез «Поділля», що в селі Улашківці Чортківського району, на токарному верстаті при черговому проточуванні заготовки обертова частина деталі в місці дотику до різця затягнула лівий рукав одягу і притягнула слюсаря М. Попадюка до верстата та різетримача. Внаслідок стиснення його шиї відбулася механічна асфіксія (задушення). Причина нещасного випадку зі смертельним наслідком — особиста необережність постраждалого, невикористання ним спецодягу.

22 жовтня 2012 року машиніст-мастильник ТзОВ «Хоростківський цукровий завод» Гусятинського району Ігор Козловський виконував роботу по змащуванню насосного обладнання в продуктовому цеху. При працюючому двигуні робітник відкрив кришку корпуса стійки насоса для змащування підшипників, зняв металевий щиток муфти насоса і, можливо, при огляді механізму його затягнуло за одяг муфтою з'єднання двигуна з насосом, внаслідок чого він був смертельно травмований. Причина нещасного випадку зі смертельним наслідком, як і в попередньому випадку — особиста необережність постраждалого, невикористання ним спецодягу.

Заходами щодо усунення причин цього нещасного випадку було зобов'язано адміністрацію, керівників структурних підрозділів підприємства провести позапланові інструктажі з питань охорони праці з усіма працівниками заводу; обставини та причини смертельного нещасного випадку довести до відома трудового колективу; заборонити проведення робіт по обслуговуванню обладнання під час його роботи, без захисних кожухів обертових частин; забезпечити проходження медичного огляду працівників заводу.

У більшості випадків основними причинами нещасних випадків під час виконання таких видів робіт є те, що на верстатах здебільшого відсутнє захисне огородження, а самими працівниками не використовується спецодяг та засоби індивідуального захисту.




До списку новинВпередНазад