Новини
Протягом 2012 року, державними інспекторами територіального управління Держгірпромнагляду проведено планові перевірки стану охорони праці та промислової безпеки підприємств будівельної галузі. Основна увага приділялась забезпеченню функціонування системи управління охороною праці. Роботодавцями та службами з охорони праці підприємств ця вимога Закону України «Про охорону праці» виконується не в повному обсязі. Зокрема, на час перевірок у ПП «Будівельна компанія-2005», ПП «ЧСУ-140» не розроблено колективний договір; в ДП «РЕУ ЗАТ „Житлобуд“, ВАТ „ПМК № 42“ порушуються вимоги „Положення про розробку інструкцій з охорони праці“; у ТОВ „Соргобуд“, ПВКП „Діс-монтаж“ не відповідають правилам безпеки та експлуатуються з порушеннями механізми, устаткування, газові балони тощо.

З початку 2012 року в галузі будівництва сталося декілька нещасних випадків, один з них із смертельним наслідком (ТОВ „Житлобудвест“). З потеплінням будівельні організації стрімко розгортають свою виробничу діяльність, тому для запобігання нещасних випадків у майбутньому особливу увагу необхідно приділити веденню робіт з підвищеною небезпекою на будівельних майданчиках. Комплекс цих заходів передбачає:
— проведення позапланових інструктажів робітникам, які більше 30 днів не виконували роботи підвищеної небезпеки;
— забезпечення робітників спецодягом, спецвзуттям та ЗІЗ;
— виконання вимог ПВР;
— огляд риштувань та кранових колій після танення снігу.

Одним з важливих питань, яке контролюється державними інспекторами є виконанням суб'єктами господарювання вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 5 травня 1997 р. № 409 «Про забезпечення надійності й безпечної експлуатації будівель, споруд та інженерних мереж», вживаються заходи щодо виявлення аварійно небезпечних об'єктів, виведення їх з небезпечного стану, забезпечення надійного та безпечного їх використання… Станом на 15.12.11 р. до Реєстру аварійно небезпечних будівель та споруд по Черкаській області внесено 67 об'єктів, 62 з яких знаходяться в Реєстрі більше п'яти років.



До списку новинВпередНазад