Новини
З метою запобігання нещасним випадкам та підвищення рівня електробезпеки територіальним управлінням Держгірпромнагляду у Черкаській області проведено заходи, спрямовані на поліпшення стану електробезпеки на об'єктах будівництва та при виконання робіт в електроустановках вище 1000 В. Щоб запобігти ураженню електричним струмом на будівельних майданчиках під час використання електротехнічних пристроїв будівельним організаціям направлено листи про необхідність під час проведення навчання з питань охорони праці приділяти особливу увагу правилам безпечної експлуатації технологічних електротехнічних пристроїв та не допускати працівників до виконання робіт без перевірки знань правил безпечного поводження з ними; про необхідність забезпечення постійного контролю за додержанням працівниками технологічних процесів, правил поводження з ручним електроінструментом, додержанням вимог інструкцій з охорони праці та проектно-технологічної документації. Порушників трудової і виробничої дисципліни відстороняти від роботи із засобами виробництва підвищеної небезпеки.

В ході перевірок, що були проведені на підприємствах Черкаського, Уманського, Христинівського, Золотоніського районів було виявлено 126 порушень нормативно-правових актів з питань охорони праці. Зовнішні тимчасові електрокабелі улаштовано на висоті від рівня землі (підлоги) на робочих місцях менше ніж 2,5 м, в проходах — 3,5 м. Допускалось прокладання електрокабелів по землі, підлозі або настилу на робочих місцях та в місцях проходу до них. Не забезпечується захист кабелю живлення від випадкових пошкоджень, у тому числі під час перетину з гарячими, вологими та масляними поверхнями, тросами, кабелями та рукавами для газозварювання. На будівельних майданчиках допускалось натягування, перекручування, перегинання кабелю, що живить електроінструмент. У проектно-технологічній документації не передбачено конкретні вимоги щодо безпечної організації робочих місць з використанням електроустановок під час виконання робіт підвищеної небезпеки. Конструкції розподільного електрощита не обмежують можливості самовільного доступу неелектротехнічних працівників до його струмопровідних частин.

Результатом перевірки стало заборона виконання 6 видів робіт підвищеної небезпеки (до усунення порушень) та притягнення до адміністративної відповідальності 11 посадових осіб, що ці порушення допустили. У зв'язку з великою кількістю робіт підвищеної небезпеки, що будь-яким чином пов'язані з використанням струму та задля безпеки працюючих будівельні підприємства області й надалі перебуватимуть під посиленим контролем фахівців територіального управління.










До списку новинВпередНазад