Новини

За результатами перевірок сільськогосподарських підприємств фахівцями теруправління Держгірпромнагляду у Черкаській області тимчасово зупинено експлуатацію 238 одиниць техніки та видів робіт, що створювали небезпеку життю та здоров'ю працюючих. За порушення нормативно-правових актів про охорону праці притягнуто до адміністративної відповідальності 41 особу. Всього перевірено 45 підприємств щодо дотримання вимог безпеки під час виконання весняно-польових робіт, на яких зареєстровано 498 машин, серед яких 266 тракторів.

У ході перевірок наглядовцями особлива увага зверталася на технічний стан сільськогосподарської техніки, а також на дотримання вимог безпеки під час виконання завдань безпосередньо в польових умовах. Встановлено, що у багатьох агроформуваннях до польових робіт допускаються трактори без захисних огороджень карданних валів і приводів. У більшості перевірених підприємствах не розроблені технологічні карти по розміщенню машин, машинно-тракторних агрегатів і транспортних засобів на полях.

У ході перевірки виявлено трактори, що експлуатуються без проходження щорічного технічного огляду, із запуском двигуна поза межами кабіни, з несправною системою блокування запуску двигуна при ввімкненій передачі. Виявлені факти експлуатації несправних агрегатів. Як результат, розпорядженням теруправління заборонено експлуатацію технічно-несправних машин, серед яких 31 трактор з відсутнім електростартерним запуском. Не зважаючи на рельєфну особливість угідь, в господарствах виявлено незабезпечення противідкатними башмаками сільськогосподарської техніки, що працює на схилах.

Ряд суттєвих порушень допущено під час виконання робіт із застосуванням мінеральних добрив та пестицидів. Зокрема, місця приготування розчинів пестицидів і заправлення ними машин не забезпечені належним чином аптечками першої долікарської допомоги, питною водою та умивальниками. Транспортні засоби для перевезення аміачної селітри, пестицидів не укомплектовані відповідними вогнегасниками та засобами індивідуального захисту.

Характерними недоліками, що стосуються майже всіх підприємств, залишається те, що не всі працюючі зайняті на роботах з підвищеною небезпекою проходять навчання і перевірку знань з охорони праці. Не забезпечено своєчасне проведення інструктажів з питань охорони праці. Відсутні медичні огляди водіїв і трактористів-машиністів. Не контролюються правила внутрішнього розпорядку та маршрутів руху. Працівники не забезпечуються в повному обсязі спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту. У багатьох сільгосппідприємствах не обладнано місця для короткочасного відпочинку (наявність вагончиків, наметів). На перевірених підприємствах не проведена ідентифікація об'єктів підвищеної небезпеки. В господарствах відсутні акти ремонтних підприємств (структурних підрозділів), що підтверджують відповідність відремонтованих виробів вимогам безпеки праці.

Територіальне управління Держгірпромнагляду у Черкаській області звертається до керівників підприємств та фермерських господарств про необхідність вжити відповідних заходів по недопущенню вищевказаних порушень в подальшому, адже з настанням літнього періоду інтенсивність роботи в полі значно збільшується, потребуючи постійної уваги щодо забезпечення безпечної організації праці.



До списку новинВпередНазад