Новини

З настанням літа про село зазвичай згадують лише в «урожайному» контексті. Утім, нещодавня перевірка окремих підприємств агропромислового комплексу Черкаської області фахівцями територіального управління Держгірпромнагляду засвідчує: проблем на селі вистачає.

Зокрема з'ясовано, що сьогодні масово руйнуються ферми, хімсклади та інші виробничі будівлі і споруди сільськогосподарського призначення, які не були взяті в оренду новими власниками при реформуванні. Але ще більше занепокоєння викликає ситуація, що склалася із залишками агрохімії: за межами складів зберігаються засоби захисту рослин, мінеральні добрива (зокрема: аміачна селітра, що має здатність до самозаймання) тощо. У зв'язку з цим, власникам наполегливо рекомендовано відновити та паспортизувати в СЕС хімсклади.

Ще одна буквально вибухова ситуація склалася в складах паливно-мастильних матеріалів (ПММ). Вони не обладнані системами захисту від виникнення вибухонебезпечних ситуацій при зливанні ПММ з автоцистерн.

Сьогодні на балансі сільськогосподарських підприємств Черкащини знаходиться більше 38 тис. одиниць сільськогосподарської техніки в т.ч. близько 22 тис. тракторів та 8,5 тис. тракторних причіпів. Близько 11,5 тис. тракторів відпрацювали більше 20 років. Технічний огляд проходять лише ті трактори та с/г машини, що представляються власником. Не зважаючи на формальну заборону (на папері) Держтехнаглядом, решта тракторів продовжують експлуатувати без номерних знаків. Як бачимо, чи не в кожній складовій багатовимірного життя АПК накопичилося чимало проблем, пов'язаних із забезпеченням безпечної виробничої діяльності працівників. Залишається сподіватися, що керівники підприємств усвідомлять усю відповідальність і дбатимуть не лише про урожай і надої, але й елементарну безпеку тих, хто безпосередньо до цих надоїв та врожаїв причетний.



До списку новинВпередНазад