Новини
Територіальним управлінням Держгірпромнагляду у Черкаській області було завершено всебічну перевірку одного з найбільших в Україні підприємств з видобутку та переробки вторинних каолінів та виробництва шамоту ПАТ «Ватутінський комбінат вогнетривів» (далі — ПАТ «ВКВ»). Перевіркою був охоплений комплекс виробничої діяльності підприємства у контексті безпечного ведення робіт та охорони праці. Зокрема, було перевірено дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, а також, ведення робіт, пов'язаних з геологічним вивченням надр, їх використанням та охороною, використанням та переробкою мінеральної сировини.

Всього до участі в обстеженні було залучено 7 державних інспекторів гірничотехнічного, газотехнічного та загального напрямків. Очолив перевірку начальник територіального управління Держгірпромнагляду Віктор Онишко. За результатами перевірки проведено виїзну колегію теруправління, на якій до відома керівництва та колективу підприємства доведено інформацію про стан справ з питань охорони праці та мислової безпеки, окреслено ряд заходів щодо виправлення ситуації та термінів їх виконання. Як зазначив Віктор Онишко: «Першочерговим завданням підприємства є не прибуток, а безпека і здоров'я працівників».
























Як вже зазначалося, ПАТ «ВКВ» є одним з найбільших у державі підприємств, яке забезпечує вогнетривкими матеріалами підприємства металургійної, енергетичної, машинобудівної та будівельної промисловості, а також експортує їх у 13 країн Європи. Масштаби виробництва у кількох структурних ланках передбачають наявність робіт підвищеної небезпеки, як то електрозварювальні, пов'язані з експлуатацією балонів, відкриті гірничі роботи, роботи на висоті, буріння свердловин та інші. Попри такі обсяги потенційно небезпечних робіт, загалом ситуація щодо виробничого травматизму на ПАТ «ВКВ» упродовж останніх років мала позитивну тенденцію: у 2010 році було зафіксовано 1 випадок. І хоча на ПАТ «ВКВ» служба управління охороною праці функціонує, система охорони праці приведена до вимог нормативних актів з охорони праці, однак порушень вимог законодавства під час перевірки було виявлено чимало. Нажаль, на сьогодні на підприємстві не існує жодної структурної одиниці, де б таких не було.

Так, керівництвом підприємства не отримано дозвіл на ведення робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки в органах Держгірпромнагляду України. Також, не проведено щорічне навчання та перевірка знань з питань охорони праці працівниками підрядних організацій, які виконують роботи згідно договорів; нерідко виконавці робіт не забезпечені усіма необхідними дозвільними документами для проведення робіт на підприємстві замовника тощо.

У безпосередньо виробничій діяльності найбільше порушень виявлено у Мурзинському кар'єрі, автотранспортному та шамотно-випалювальному цехах.



















За результатами перевірки виявлено близько 90 порушень, заборонено експлуатацію машин механізмів та видів робіт — у 21 випадку (серед них: ведення видобувних робіт на Мурзинському каоліновому кар'єрі, устаткування, у якого закінчився граничний строк експлуатації, виконання робіт на висоті, експлуатація зварювальних трансформаторів, електродотримачів, відсторонено від виконання робіт посадових осіб і працівників, що не пройшли навчання і перевірку знань з питань охорони праці), за допущені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 14 осіб.



До списку новинВпередНазад