Новини

Територіальними управліннями Держгірпромнагляду України підбито підсумки перевірок та заходів, що проводились протягом жовтня поточного року в рамках місячника безпеки під час використання газу в побуті.

Особлива увага фахівців територіальних управлінь була спрямована на перевірку комунальних підприємств теплопостачальної системи, спеціалізованих підприємств газового господарства та аварійно-диспетчерських служб, підприємств з обслуговування димовентиляційних каналів (ДВК).

Під час місячника територіальними органами Держгірпромнагляду було проведено перевірки більш ніж семисот суб'єктів господарювання. За результатами перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 471 посадову особу, в тому числі 98 перших керівників. Призупинено експлуатацію 348 об'єктів.

Найбільш поширеними порушеннями є: самовільна заміна мешканцями будинків газових приладів без залучення фахівців спеціалізованих підприємств газового господарства; недостатня комплектація аварійно-диспетчерських бригад; недотримання графіків профілактично-технічних оглядів житлових і комунально-побутових об'єктів тощо.

Балансоутримувачами та власниками житлових будинків не організовано відомчий контроль за дотриманням вимог «Правил безпеки систем газопостачання України». А саме, не втримується періодичність перевірок та прочищення ДВК. Тривалий час не вирішується питання заміни фізично зношених побутових газових приладів, кількість яких перевищує 8 мільйонів.

З метою підвищення пропаганди безпечного користування газом у побуті серед населення, теруправліннями Держгірпромнагляду було організовано лекції та семінари в навчальних закладах. В деяких регіонах проведено конкурси дитячого малюнку на відповідну тему. В Дніпропетровській області запроваджено проведення тематичних відео інструктажів, які вже отримали понад півтори сотні громадян

За ініціативою деяких територіальних управлінь, сумісно з органами місцевої влади та спеціалізованими підприємствами газового господарства було складено реєстри «проблемних» абонентів — мешканців з психічними та фізичними вадами, тих які не допускають до власних приміщень фахівців для проведення планово-технічних оглядів внутрішньобудинкових систем газопостачання. Згідно з цими переліками проводиться позачергове технічне обслуговування внутрішньо-будинкових систем газопостачання та обладнання.

Довідка. В Україні станом на 1 листопада 2012 року при використанні газу в побуті сталося 86 аварій, постраждало 165 осіб, 67 з яких — смертельно. Рішенням Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2007 року функції технічного розслідування обставин і причин виникнення аварій, пов'язаних з використанням газу в побуті покладено на Держгірпромнагляд.
Інформаційний центр Держгірпромнагляду України



До списку новинВпередНазад