Новини
22 листопада на малій шахті поблизу хутора Тюльпан, Шахтарського району, стався нещасний випадок, троє осіб загинуло, ще один важко травмований.

Аварія сталася на законсервованому розвідувальному шурфі шахтодільниці «Західна», шахти ВАТ «Шахтовуглесервіс», де несанкціоновано здійснювався видобуток вугілля. За офіційною інформацією підприємства люди не були робітниками шахти. Під час підйому транспортного візка, за допомогою якого вугілля піднімали на поверхню, обірвався канат. ВАТ «Шахтовуглесервіс» має дозвіл на виконання робіт, але через порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці на цій дільниці роботи були заборонені інспекторами теруправління Держгірпромнагляду у Донецькій області.

Подібні випадки на малих вугільних шахтах не поодинокі. Так, 10.08.12 у селищі Верхній Нагольчик м. Антрацит Луганської області внаслідок обрушення породи стався смертельний випадок із працівником приватної шахти, який працював без укладення трудового договору. У загиблого залишились неповнолітня дитина і дружина, які немають прав на соціальний захист у разі нещасного випадку на виробництві через відсутність документів, які підтверджують наявність трудових відносин.

У березні цього ж року неподалік селища Коютино (Вуглегорськ, Донецької області) у «копанці», де здійснювався несанкціонований видобуток вугілля, стався обвал. На момент обрушення у шахті перебувало шестеро осіб, усі вони загинули.

Ми занепокоєні ситуацією, що склалася внаслідок несанкціонованого видобутку вугілля у «копанках». Це призводить до соціальної напруги у суспільстві, адже з року в рік кількість подібних випадків не зменшується .

Також, однією з актуальних проблем є врегулювання питань щодо застосування цивільно-правових відносин під час виконання робіт на об'єктах підвищеної небезпеки. Ми переконані, що вирішити проблему працевлаштування за договором підряду можна лише за допомогою законодавчих змін.

У свій час Держгірпромнагляд звертався до Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Генеральної прокуратури України та соціальних партнерів, аби врегулювати ситуацію, що склалася.

Держгірпромнагляд також запрошує усіх небайдужих до обговорення цієї проблеми.

Захистимо права працівників та їх сімей!
Інформаційний центр Держгірпромнагляду України



До списку новинВпередНазад