Новини

З метою поліпшення роботи ліфтового господарства та забезпечення надійної та безпечної експлуатації ліфтів у житловому фонді всіх форм власності Кабінет Міністрів України Окремим дорученням від 12.05.2003 року № 20758 зобов'язав місцеві органи влади розробити регіональні програми модернізації, ремонту та заміни ліфтів, які експлуатуються в житловому фонді. Такі програми розроблено, та, нажаль, їх виконання є вкрай незадовільними через хронічний брак коштів.

Не є винятком і Черкаська область, яка активно забудовувалася багатоповерхівками у 1980-ті роки, тому саме у цей та найближчі роки більшість ліфтів досягнуть межі експлуатаційного віку. На Черкащині, де загалом експлуатується 2112 ліфтів, ситуація на сьогоднішній день склалась не кращим чином: понад 70 % ліфтів відпрацювали терміни експлуатації. Так, в 2013 році закінчується термін служби ще 148 ліфтів. Такі ліфти автоматично стають джерелом потенційної небезпеки. Вже маємо резонансні приклади загибелі людей при експлуатації такої техніки в містах Запоріжжя, Харків, Кривий Ріг, Кіровоград).

Як відомо, згідно постанови Кабінету Міністрів України № 678 (2004 р.), експлуатація устаткування підвищеної небезпеки після завершення строку служби не допускається без проведеного експертного обстеження, яке дає можливість реально оцінити стан ліфта та визначити розмір затрат на його капітальний ремонт.

Сьогодні власниками більшості міських ліфтів є СУБи. І саме в їхньому підпорядкуванні перебуває більшість проблемних ліфтів, але вони не забезпечують утримання ліфтів у справному стані, а про їх капітальний ремонт (вартість — до 50-70 тис. грн.) і тим більше — заміну (понад 300 тис. грн.) взагалі не йдеться. Однак, ініціатива міського голови перекласти вирішення цієї проблеми на плечі самих мешканців будинків, які, за його розрахунками, мали б сплачувати 65 % вартості таких ремонтів, не є виходом і суперечить основним положенням міської комплексної програми забезпечення безперебійної роботи ліфтів у м. Черкаси «Ліфти 2010-2015»

Дана ситуація знаходиться на контролі територіального управління Держгірпромнагляду у Черкаській області. Протягом 2012 року державні інспектори управління через виявлені порушення заборонили роботу 14 ліфтів, за допущення цих порушень 8 посадових осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності.

Висновок напрошується сам собою: допоки регіональні програми будуть по суті лише «деклараціями про наміри», ліфти будуть зупинятися.

Довідка. У Черкасах вже розпочалась зупинка ліфтів: 14 лютого це сталося у будинку по вул. Горького, 88, балансоутримувачем якого є КП «Придніпровська СУБ».




До списку новинВпередНазад