Новини

За результатами перевірок сільськогосподарських підприємств фахівцями територіального управління Держгірпромнагляду у Черкаській області тимчасово зупинено експлуатацію 17 одиниць техніки та видів робіт, що створювали небезпеку життю та здоров'ю працюючих. За порушення нормативно-правових актів про охорону праці притягнуто до адміністративної відповідальності 38 працівників, з них 2 керівника. Всього перевірено 42 суб'єкти господарювання щодо дотримання вимог безпеки під час виконання весняно-польових робіт.

У ході перевірок наглядовцями особлива увага зверталася на технічний стан сільськогосподарської техніки, а також на дотримання вимог безпеки під час виконання завдань безпосередньо в польових умовах. Встановлено, що у багатьох агроформуваннях до польових робіт допускаються трактори без захисних огороджень карданних валів, експлуатуються причіпні механізми, які не обладнані страхувальними ланцюгами. У більшості перевірених підприємствах не розроблені технологічні карти по розміщенню машин, машинно-тракторних агрегатів і транспортних засобів на полях, не обладнані місця для короткочасного відпочинку працівників під час виконання польових робіт.

У ході перевірки виявлені трактори, які експлуатуються без проходження щорічного технічного огляду, із запуском двигуна поза межами кабіни, з несправною системою блокування запуску двигуна при ввімкненій передачі. Виявлені факти експлуатації несправних агрегатів.

Ряд суттєвих порушень допущено під час виконання робіт із застосуванням мінеральних добрив та пестицидів. Підприємства працюють з небезпечними речовинами 2 і 3 класу, не отримавши дозволу на їх використання. Не забезпечено реалізацію заходів щодо безпеки праці під час переливання рідких мінеральних добрив з однієї ємності в іншу. Водієм автоцистерни здійснюється заправка агрегатів безводневим аміаком без використання протигазів. Відсутнє заземлення автоцистерни паливо-мастильних матеріалів під час заправки їх в польових умовах.

Характерними недоліками, що стосуються майже всіх підприємств, залишається те, що не всі працюючі зайняті на роботах з підвищеною небезпекою проходять навчання і перевірку знань з охорони праці. Не контролюються правила внутрішнього розпорядку та маршрутів руху. Працівники не забезпечуються в повному обсязі спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Територіальне управління Держгірпромнагляду у Черкаській області звертається до керівників підприємств та фермерських господарств про необхідність вжити відповідних заходів по недопущенню вищевказаних порушень в подальшому, адже з настанням літнього періоду інтенсивність роботи в полі значно збільшується, потребуючи постійної уваги щодо забезпечення безпечної організації праці.

Довідка:
За ініціативи територіального управління Держгірпромнагляду у Черкаській області з метою унеможливлення травмування працівників агропромислового комплексу області під час проведення весняно-польових робіт для керівників та спеціалістів з охорони праці сільськогосподарських підприємств проведено цикл семінарів-нарад.

Зокрема, спільно з управлінням агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації за участю представників Держгірпромнагляду, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, профспілок, райдержадміністрацій проведено наради та ради БЖД, де розглядались питання безпечного проведення польових робіт.





До списку новинВпередНазад