Новини

Згідно доручення Голови обласної державної адміністрації, за результатами координаційної наради та відповідно до вимог ст. 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» територіальним управлінням проводяться перевірки щодо додержання вимог безпеки спортивних і дитячих ігрових майданчиків в місцях літнього відпочинку дітей.

Поштовхом для активізації роботи державних інспекторів щодо безпеки життя та здоров'я стали нещодавні трагедії, під час яких загинули діти. Перша резонансна подія трапилася на Житомирщині, коли на дитячому майданчику від обвалу дерев'яної балки загинула 8-річна дівчинка. Згодом сумна звістка надійшла з Криму, де наприкінці травня в результаті руйнування балкона в одному з корпусів санаторію «Юність» одна дівчина загинула, ще троє опинилися на лікарняному ліжку.

З метою попередження нещасних випадків, для представників організацій, що експлуатують атракціонну техніку (служби управління будинками, ремонтно-експлуатаційні організації тощо) на базі Черкаського навчально-курсового комбінату було проведено семінар-нараду та навчання правилам будови і безпечної експлуатації вказаної техніки та керівників закладів дитячого оздоровлення та відпочинку.

В процесі перевірок було виявлено ряд характерних порушень вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці, які необхідно якнайшвидше усунути для забезпечення безпеки користувачів.

Зокрема, не у всіх закладах дитячого відпочинку особи, що відповідають за безпечну експлуатацію атракціонів, пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці; не проведено періодичний технічний огляд атракціонів після міжсезонного зберігання та допуск їх до експлуатації на початку сезону; не всюди є в наявності ударно-поглинаюче покриття дитячих ігрових майданчиків та зони розгойдування, інколи відсутні бортики огородження стартової ділянки на дитячих гірках. Виявлено порушення і при експлуатації будівель та споруд, що знаходяться на території закладів дитячого відпочинку. За результатами оглядів будівель та споруд не оформляються приписи з зазначенням заходів і термінів виконання робіт, відсутні інструкції з експлуатації міжповерхових перекриттів, площадок і підлоги, не встановлено маяків на тріщинах в стінових конструкціях будівель для ретельного спостереження за їх поведінкою тощо.

Тож, результатом перевірок 42 суб'єктів господарської діяльності та 79 об'єктів, будівель та споруд, обладнання спортивних та дитячих майданчиків в місцях масового відпочинку, оздоровлення та лікування дітей стало виявлення 106 порушень нормативно-правових актів з питань охорони праці, заборона та тимчасова заборона експлуатації 60 виробничих об'єктів, будівель та споруд, машин та механізмів, а також, експлуатації 54 одиниць атракціонної техніки. За виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 9 працівників.







До списку новинВпередНазад