Новини

Зосередити увагу на якості державного нагляду за охороною праці, визначивши її пріоритетність — одне з головних завдань сучасного бачення економічного розвитку держави. Насамперед це стосується суттєвого скорочення позапланових перевірок суб'єктів господарювання. Застосування превентивних заходів мають ефект впливу на унеможливлення виникнення аварій та нещасних випадків набагато дієвіший, ніж просто заборона експлуатації обладнання.

На цьому наголосив заступник Голови Держгірпромнагляду України Степан Дунас під час засідання колегії територіального управління Держгірпромнагляду у Черкаській області. Також, на думку керівника, необхідно посилити вплив на порушників законодавства з охорони праці, застосовуючи такі ефективні методи як подання до прокуратури, анулювання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки, невідповідність займаним посадам осіб вищої ланки, які нехтують життям та здоров'ям своїх робітників.

Особливу увагу державних інспекторів територіального управління було привернуто до аналізу групового нещасного випадку, в результаті якого загинули люди на ПАТ «Концерн Стирол» (м. Горлівка, Донецької області). За попередніми даними, нещасний випадок стався внаслідок розриву трубопроводу рідкого аміаку в цеху виробництва аміаку під час капітального ремонту. Для Черкащини аварія у Горлівці мала особливий резонанс, адже у місті з 1965 року діє одне з найпотужніших хімічних підприємств України — ПАТ «Азот» з подібним до «Стиролу» циклом виробництва. Попри те, що експлуатація трубопроводів, зокрема і трубопроводів аміаку, постійно перебуває під пильним контролем територіального управління Держгірпромнагляду у Черкаській області і внутрішніх технічних служб підприємства, нині передбачено проведення позапланових перевірок їх стану, як безпосередньо на «Азоті», так і на інших підприємствах області, де вони експлуатуються. Особлива увага приділятиметься питанням організації робіт з проведення діагностики, ремонтних робіт, запобігання корозії металу, підготовки персоналу.

Аналіз стану промислової безпеки на Черкащині свідчить, що тенденція до зменшення рівня загального травматизму на робочому місці продовжує зберігатися. Але на жаль, рівень смертельного травматизму за шість місяців нинішнього року збільшився і склав 7 випадків, тоді як у 2012 році за аналогічний період сталося 5 трагедій (+ 40%).
Кількість випадків загального травматизму на підприємствах області зменшилась за І півріччя 2013 року у порівнянні з минулим роком на 3 особи — із 53 до 50 випадкі (-6 %).

Довідка: У зв'язку з тим, що Держгірпромнагляд переглянув критерії щодо контролю суб'єктів господарювання, теруправління у Черкаській області зменшило кількість перевірок. Це дасть змогу знизити адміністративний тиск на підприємства та поліпшити умови подальшого розвитку бізнесу. Проведені 971 перевірка суб'єктів та об'єктів господарювання становлять лише 1, 26 % від їх загальної кількості в області. Однак, безпека праці на підприємстві залишається головним чинником. За І півріччя виявлено 5682 порушення вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці. Заборонено експлуатацію 969 одиниць обладнань та виконання окремих видів робіт підвищеної небезпеки. За виявлені порушення, що є потенційною загрозою життю чи здоров'ю працівників, до адміністративної відповідальності притягнуто 593 посадових особи.



До списку новинВпередНазад