Новини

Вчора, 12 грудня 2013 року відбулося чергове засідання ради Черкаської обласної державної адміністрації з питань безпечної життєдіяльності населення.

До порядку денного включено актуальні питання промислової безпеки та невиробничого травматизму, а також проаналізовано стан виконання доручення голови Черкаської ОДА про розробку в районах на основі обласної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища регіональних програм, а також намічено план роботи на наступний рік.

Зокрема зазначалося, що за 9 місяців поточного року у Черкаській області спостерігається подальше динамічне зменшення кількості нещасних випадків із смертельним наслідком, пов'язаних з виробництвом на підприємствах вугільної промисловості, соціально-культурної сфери, сільського господарства, енергетики будівельної галузі, машинобудівної промисловості та зв'язку. Але попри позитивну динаміку найбільш травмонебезпечними галузями економіки в області залишаються АПК, на підприємствах якого смертельно травмовано 4 особи (за 9 міс. у 2012 року — 1 особа).

За оперативними даними упродовж 9 місяців 2013 року на підприємствах Черкаської області травмовано 81 особа, у т.ч. 9 із смертельним наслідком (у 2012 році 78 осіб, у т.ч. 9 із смертельним наслідком).

Крім того на підприємствах області сталося три групових нещасних випадки, в яких потерпіло 7 осіб. У 2012 році сталося 2 таких випадки, де потерпіло 6 осіб.

За підсумками розгляду питання «Про стан промислової безпеки та охорони праці в області за 9 місяців 2013 року» райдержадміністраціям та міськвиконкомам було рекомендовано на засіданнях рад з питань безпечної життєдіяльності населення щоквартально розглядати інформацію відділень виконавчої дирекції Фонду про стан виробничого травматизму та професійних захворювань на виробництві, заслуховувати керівників підприємств, на яких допускалася найбільша кількість нещасних випадків та порушень законодавства про охорону праці.

Радою розглянуто питання, пов'язані з використанням газу у побуті. Начальник державної інспекції нагляду в промисловості та за об'єктами підвищеної небезпеки територіального управління Держгірпромнагляду у Черкаській області Іван Кошелюк повідомив, що упродовж 2013 року згідно повідомлень аварійно-диспетчерської служби ПАТ «Черкасигаз» та ПАТ «Уманьгаз» зареєстровано 4 ненщасних випадки. Жоден з них, за матеріалами розслідувань не пов'язано з використанням газу в побуті.

Розглянуто питання порушення охоронних зон газопроводів на території населених пунктів. Дане питання розглянуто також на Координаційній раді ОДА з питань забезпечення безпеки при використанні газу в побуті, на об'єктах комунально-побутового та громадського призначення. За результатами роботи Координаційної ради, окремим дорученням першого заступника голови ОДА зобов'язано райдержадміністрації та рекомендовано органам місцевого самоврядування посилити роботу щодо дотримання вимог діючого законодавства в частині контролю за будівництвом на експлуатацією об'єктів архітектури в охоронних зонах газопроводів на території населених пунктів та використання балонів ЗВГ в закладах харчування і торгівлі, які розміщенні в місцях масового скупчення людей, в тому числі, так званих «автокав'ярень». На жаль, повідомлень про виконану роботу до ради БЖД не надходило.

Що стосується наглядової діяльності територіального управління. За 9 місяців 2013 року основні показники дещо знижені, що пов'язане з багатьма чинниками, в т. ч змінами у постанові що стосується державного нагляду за промисловою безпекою та охороною праці. Результатом наглядової діяльності є рівень виробничого травматизму, а він протягом трьох останніх років знижується ( 2010 рік — 178 випадків, 2011 рік — 133, 2012 — 117).

Довідка: За 9 місяців 2013 року державними інспекторами територіального управління здійснено 978 перевірок виробничих об'єктів суб'єктів господарювання, в результаті яких було виявлено близько 8,5 тисяч порушень законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці і у 969 випадках тимчасово зупинялося виробництво, чи експлуатація потенційно небезпечних об'єктів.



До списку новинВпередНазад