Новини

Степан Дунас: «Необхідно шукати нові важелі впливу, прогресивні методи роботи, щоб поліпшувати ефективність державного нагляду».

30 січня 2013 року відбулося засідання колегії теруправління Держгірпромнагляду України у Тернопільській області, на якому було підбито підсумки роботи теруправління за 2013 рік та окреслено перспективні напрями роботи на нинішній рік.

З доповіддю виступив заступник начальника теруправління Володимир Паславський, який проаналізував результати роботи за минулий рік.

Зокрема, впродовж 2013 року на підприємствах, піднаглядних територіальному управлінню Держгірпромнагляду у Тернопільській області, на виробництві травмований 81 працівник (71 за 2012 рік), у т.ч. смертельно — 5 працівників (8 за 2012 рік).

На підприємствах області у 2013 році допущено ріст загального та знижено смертельний травматизм. Загальний травматизм зріс на 10 випадків, смертельний знизився на 3 випадки.

Нещасні випадки зі смертельними наслідками допущені в таких галузях нагляду, як: сільське господарство — 1, будівництво — 1, енергетика — 1, автодорожній транспорт — 1, соціально-культурна сфера — 1.

Найбільше нещасних випадків травмування працівників допущено в таких галузях нагляду: соціально-культурна сфера та торгівля — 27 (22 у 2012 році), сільське господарство — 10 (12), виробництво деревини та виробів з дерева — 7 (2), харчова промисловість та переробка сільгосппродукції — 6 (14), автодорожній транспорт — 6(3), інші види транспорту — 5(1), будівництво та промисловість будматеріалів — 5 (7), машинобудування — 3(6).

Причини нещасних випадків: технічні — 13, організаційні — 52, психофізіологічні — 16.

Володимир Паславський ознайомив учасників засідання колегії теруправління із заходами щодо попередження нещасних випадків, аварій в області, особливо наголосив на посиленні взаємодії теруправління з районними державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування щодо належного функціонування системи управління охороною праці на підприємствах і в господарствах та комплексного управління охороною праці на регіональному рівні.

На засіданні колегії виступили: начальник державної інспекції нагляду за промисловою безпекою та охороною праці в агропромисловому комплексі, соціально-культурній сфері, на транспорті та зв'язку Петро Гичка, начальник державної інспекції в промисловості та за об'єктами підвищеної небезпеки Віктор Мовчан, головний інженер ДП «Тернопільський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України» Петро Хрущ, державний інспектор теруправління Віктор Сторчак.

Обговорено важливі питання державного нагляду за роботою об'єктів підвищеної небезпеки, ліфтового господарства, використання побутового газу, надійної експлуатації котлів, безпечної роботи агропромислового комплексу, атракціонної техніки, поліпшення взаємодії територіального управління з експертно-технічним центром, підвищення якості експертних висновків, необхідності підтримання існуючих реєстрів та створення в подальшому єдиної електронної бази промислових об'єктів підвищеної небезпеки.

На засіданні колегії виступив заступник Голови Держгірпромнагляду України Степан Дунас, який наголосив, що усі заходи, передбачені Національним планом дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 — 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», Держгірпромнаглядом виконано без порушення визначених строків і у повному обсязі.

Значною подією минулого року стало підписання Главою Держави Закону України «Про затвердження Загальнодержавної соціальної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014-2018 роки». Реалізація завдань і заходів Програми сприятиме мінімізації виробничих ризиків і професійних захворювань, аварій та нещасних випадків, збереженню та розвитку трудового потенціалу держави, і, як наслідок, — соціально-економічному розвитку країни.

Відповідно до рішень Уряду пріоритетними заходами з підвищення рівня промислової безпеки в галузі є впровадження на шахтах автоматизованих систем запобігання аваріям. Наразі уніфіковані телекомунікаційні системи диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами і технологічними комплексами (УТАС) запроваджено на 35 вугільних підприємствах Донецької, Луганської та Львівської областей. З них 22 — у керуючому режимі. Контроль за роботою УТАС здійснюється у Центрі комплексної безпеки підприємств вугільної промисловості, який створено у червні минулого року у Луганську і який відвідав Президент України.

Заступник Голови Держгірпромнагляду проаналізував причини та фактори резонансних аварій на Новогірській теплоелектростанції, ПАТ «Концерн Стирол», наголосив на збільшенні виробничих травм внаслідок психофізіологічних причин та особливу увагу приділив впровадженню на підприємствах регіону ризикоорієнтованого підходу в системах управління охороною праці, аналізу виникнення виробничих ризиків та уміння управляти ними як ефективним шляхом до значного зниження рівня травматизму. Він наголосив на необхідності шукати нові важелі впливу, прогресивні методи роботи, щоб поліпшувати ефективність державного нагляду.

Степан Дунас також акцентував увагу присутніх на необхідності зменшення кількості позапланових перевірок з метою мінімізації державного тиску на малий та середній бізнес.

Від імені колективу територіального управління Михайло Лаба запевнив заступника Голови Держгірпромнагляду, що працівники теруправління будуть і надалі працювати з високою відповідальністю, щоб гідно виконувати свій обов'язок по охороні життя і здоров'я людини праці.




До списку новинВпередНазад