Новини

28 лютого поточного року відбулося засідання колегії теруправління, на якому розглянуто й обговорено питання «Про дотримання законодавства з охорони праці в лікувально-профілактичних закладах, що використовують кисень та посудини, що працюють під тиском».

У засіданні колегії взяли участь Олександр Савчук — начальник комунальної установи Тернопільської обласної ради «Служба технічного нагляду за будівництвом та капремонтом об'єктів охорони здоров'я», Надія Герман — провідний спеціаліст-інженер з охорони праці служби технагляду.

Доповідав головний державний інспектор теруправління Олег Бессонов, який поінформував, що фахівцями територіального управління у січні-лютому перевірено стан охорони праці семи лікувально-профілактичних закладів області, які використовують кисень та посудини, що працюють під тиском.

У всіх перевірених закладах призначено посадові особи, які забезпечують вирішення конкретних питань з охорони праці; створено комісії з перевірки знань з охорони праці; керівники закладів та члени комісій пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці. Створена служба охорони праці (призначено інженера з охорони праці), у всіх перевірених закладах призначено відповідальних за справний стан і безпечну експлуатацію посудин осіб, які пройшли відповідну підготовку. У комунальному закладі Тернопільської обласної ради «Тернопільська універсальна лікарня» замінено кисневий газифікатор на кріоциліндр.

Проводиться оперативний контроль за станом киснепроводів, кисневих рамп. 34 лікувально-профілактичні заклади отримали дозвіл Держгірпромнагляду на виконання робіт з підвищеною небезпекою, експлуатацію машин, устаткування підвищеної небезпеки. Зменшено до одного випадку в 2013 році травматизм у порівнянні з трьома випадками у 2012 році.

Поряд з цим, у ході перевірок виявлено 69 порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці. Серед найбільш характерних порушень:

обслуговуючий персонал кисневого пункту не пройшов у встановленому порядку навчання і перевірку знань з охорони праці (Тернопільське районне комунальне об'єднання);

кисневі балони зберігаються без накручених ковпаків; у приміщенні для зберігання кисневих балонів не передбачені гнізда або інші способи, що запобігають падінню балонів; на всіх посудинах не проведена щорічна повірка манометрів. (Борщівська комунальна центральна лікарня);

заклад не забезпечено діючими «Правилами будови і безпечної експлуатації посудин» (комунальний заклад Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний перинатальний центр «Мати і дитина»).

За порушення вимог законодавства про охорону праці притягнуто до адміністративної відповідальності трьох посадових осіб медичних закладів, у т.ч. одного керівника.

Інформацію головного державного інспектора з охорони праці Олега Бессонова прийняти до відома.

Роботу адміністрацій Борщівської комунальної центральної районної лікарні, Мельнице-Подільської номерної районної лікарні, Вишнівецької комунальної районної лікарні, Тернопільського районного медичного об'єднання щодо створення здорових і безпечних умов праці визнати недостатньою.

Відмітити, що у Мельнице-Подільській номерній районній лікарні, Вишнівецькій комунальній районній лікарні немає дозволів на виконання робіт, експлуатацію об'єктів, устаткування, машин підвищеної небезпеки, не в повному обсязі виконано рішення колегії територіального управління Держгірпромнагляду в області від 26.02.2013 року.

Керівникам закладів охорони здоров'я:

вжити заходів щодо усунення порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці;

забезпечити функціонування системи управління охороною праці у відповідності до вимог ст.13 Закону України «Про охорону праці»;

отримати в органах Держгірпромнагляду дозвіл на виконання робіт, експлуатацію об'єктів, машин, устаткування підвищеної небезпеки;

не допускати до експлуатації парові і водогрійні котли, посудини, що працюють під тиском, ліфти, яким не проведено у встановлені терміни технічне опосвідчення та експертне обстеження:

не допускати до експлуатації устаткування підвищеної небезпеки працівників, які не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці, медогляди, не мають посвідчень відповідно до вимог нормативно-правових актів.

Департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації, відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради:

вжити заходів щодо отримання закладами охорони здоров'я дозволів на виконання робіт, експлуатацію машин, устаткування підвищеної небезпеки;

посилити відомчий контроль за дотриманням у закладах охорони здоров'я вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Начальникам державних інспекцій Петру Гичці, Віктору Мовчану вжити заходів щодо підвищення ефективності державного нагляду за дотриманням законодавства з охорони праці в закладах охорони здоров'я.

Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника начальника територіального управління Володимира Паславського.




До списку новинВпередНазад