Новини

28 березня 2014 року відбулося засідання колегії територіального управління Держгірпромнагляду у Тернопільській області, на якому розглянуто й обговорено питання: «Про стан промислової безпеки та охорони праці у суб'єктів господарювання лісового господарства».

У засіданні колегії взяли участь: О.Клачко — відповідальний за охорону праці державного підприємства «Бережанирайгроліс», М.Степаненко — директор Підгаєцького районного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Підгайціагроліс», Я.Росіцький — інженер з охорони праці Кременецького районного лісогосподарського підприємства «Кремліс», В.Шаршонь — головний лісничий Монастириського комунального лісогосподарського підприємства.

Доповідав головний державний інспектор з охорони праці Ігор Проць, який поінформував, що було перевірено 6 підприємств. Виявлено 61 порушення. Зупинено лісосічні роботи — 1, притягнуто до відповідальності 5 посадових осіб, у тому числі 1 перший керівник.

Функціонує система управління охороною праці на перевірених підприємствах. Зокрема :
— забезпечено відповідні умови праці відповідно до нормативно-правових актів та додержання вимоги законодавства щодо праці працівників в галузі охорони праці ;
— створено служби і призначені посадові особи, які забезпечують вирішення конкретних питань охорони праці, затверджуються посадові інструкції про їх обов'язки, права та відповідальність за виконання покладених на них функцій, а також контролюється їх додержання;
— розробляються за участю сторін колективні договори і реалізуються комплексні заходи для досягнення встановлених нормативів та підвищення існуючого рівня охорони праці;
— забезпечується виконання необхідних профілактичних заходів;
— організовуються лабораторні дослідження умов праці, технічного стану виробничого обладнання та устаткування, атестація робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці в терміни, що визначаються законодавством;
— розробляються і затверджуються інструкції;
— здійснюється контроль за додержанням працівниками вимог технологічних процесів, правил поводження з машинами і механізмами, устаткуванням, використанням засобів індивідуального захисту, виконання робіт відносно вимог з охорони праці;
— організовується пропаганда безпечних умов праці;

На перевірених підприємствах члени постійно-діючої комісії пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Підприємства одержали дозволи на роботи підвищеної небезпеки.

Перевірками виявлено ряд порушень. Зокрема, у Бережанському районному державному агропромисловому підприємстві «Бережанирайагроліс» у карті технологічного процесу розроблення лісосіки не описано безпечні способи праці на підготовчих роботах; спеціаліст з охорони праці не видає обов'язкові для виконання приписи щодо усунення наявних порушень, канат для зняття завислих дерев не має довжини 35 м.

У Кременецькому районному лісогосподарському підприємстві «Кремліс» інструкції з охорони праці для працівників не розроблені безпосереднім керівником робіт; не розроблено план роботи служби охорони та графіки обстежень; не проводиться технічний огляд виробничих будівель; обрубка гілок проводиться у місці не визначеному картою технологічного процесу розроблення лісосіки. обрубка гілок проводиться у місці не визначеному картою технологічного процесу розроблення лісосіки.

У Зборівському районному комунальному агролісогосподарському підприємстві «Зборівагроліс» не ведуться особисті картки обліку ЗІЗ; не заведено журнал реєстрації інструкцій з охорони праці; на лісорубні бригади не оформляється наряд-допуск; заборонні знаки не відповідають ГОСТу 12.4.026-76; після закінчення робіт карта технологічного процесу розроблення лісосіки не зберігається на підприємстві; новоприйняті працівники допущенні до самостійної роботи без стажування на робочому місці.

У Монастириському комунальному лісогосподарськму підприємстві не проведено перегляд інструкцій з охорони праці в зазначені терміни; не оформлено наказ про допуск до стажування; бригада лісорубів не забезпечена побутовим приміщенням; у карті технологічного процесу розроблення лісосіки не вказані природоохоронні вимоги;- ширина трелювального волоку менша 3м;- на трелювальному волоку пеньки не зрізані у рівень з землею.

У Підгаєцькому районному комунальному спеціалізованому лісогосподарському підприємстві «Підгаціагроліс» не заведено журнал видачі інструкцій з охорони праці; не розроблена програма стажування для лісорубів; держак звалювальної вилки немає довжини 3-4м; навколо дерева, яке звалюється, не прибрано чагарник; бригада лісорубів не забезпечена побутовим приміщенням.

У Шумському комунальному спеціалізованому лісогосподарському та мисливському підприємстві «Волинь» не проведено технічний огляд виробничих споруд та будівель; не складено перелік посад, які звільняються від повторного інструктажу з охорони праці; не ведуться особисті картки обліку ЗІЗ; не нанесено надписи про напругу мережі у місцях підімкнення переносних електроприймачів.

Виступили: начальник державної інспекції нагляду за промисловою безпекою та охороною праці в АПК, СКС, на транспорті та зв'язку Петро Гичка, начальник державної інспекції нагляду в промисловості та за об'єктами підвищеної небезпеки Віктор Мовчан, начальник відділу організації державного нагляду, управління охороною праці та розслідування нещасних випадків Віктор Андрійчук, заступник начальника теруправління Володимир Паславський.

Колегія вирішила:

Інформацію головного державного інспектора з охорони праці Ігоря Проця прийняти до відома.

Роботу адміністрацій Зборівського районного лісогосподарського підприємства «Зборівліс», Бережанського районного державного агропромислового підприємства щодо створення здорових і безпечних умов праці визнано недостатньою.

Керівників лісогосподарських підприємств області зобов'язано:

вжити заходів щодо усунення порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці;

забезпечити функціонування системи управління охороною праці у відповідності до вимог ст.13 Закону України «Про охорону праці»;

не допускати до виконання робіт з підвищеною небезпекою працівників, які не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці, медогляди, не мають посвідчень відповідно до вимог нормативно-правових актів;

вжити заходів щодо забезпечення бригад лісорубів побутовими приміщеннями;

привести інструкції з охорони праці у відповідність до вимог «Положення про розробку інструкцій з охорони праці»;

посилити відомчий контроль за дотриманням вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Зобов'язано начальників державних інспекцій Петра Гичку, Віктора Мовчана вжити заходів щодо підвищення ефективності державного нагляду за дотриманням законодавства з охорони праці у лісогосподарських підприємствах області.




До списку новинВпередНазад