Новини

У територіальному управлінні Держгірпромнагляду у Закарпатській області детально проаналізовано причини та наслідки аварій, пов'язаних з використанням газу в побуті, що сталися на території краю протягом 2013 року.

За дванадцять місяців минулого року фахівцями теруправління було проведено загалом 11 розслідувань технічних причин нещасних випадків. За їх наслідками 9 нещасть виявилися пов'язаними з використанням газу в побуті. В інших двох причинами раптового погіршення стану здоров'я людей, за висновками медиків, стало отруєння невідомою речовиною. Під час аварій потерпіло 12 осіб, в тому числі одна людина загинула. Які ж основні причини виникнення нещасних випадків даної категорії?

Найперше слід вказати на самовільне втручання у роботу внутрішньо будинкових систем газопостачання власниками помешкань, порушення ними правил експлуатації побутових газових приладів і балонів, відсутність датчиків безпеки, несправність димовивідних і вентиляційних каналів; використання непристосованих газових приладів для обігріву житлових приміщень. Значна провина за виникнення аварій лягає на працівників спеціалізованих підприємств газового господарства. Адже саме від належного виконання «газовиками» своїх функціональних обов'язків, у першу чергу під час планово-технічних оглядів, залежить своєчасне виявлення та негайне усунення порушень, які можуть призвести до різного роду НП. Значною мірою недопрацьовують також суб'єкти господарювання, відповідальні за чищення та підтримання у належному стані димових і вентиляційних каналів.

Територіальне управління Держгірпромнагляду у Закарпатській області ще раз наголошує: лише неухильне дотримання усіма зацікавленими сторонами вимог нормативно-правових актів щодо безпечного користування газом у побуті здатне поставити надійний бар'єр на шляху виникнення аварій у помешканнях.




До списку новинВпередНазад