Новини

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ

від 29.08.2014 р. N 3303-05/29821-03

Державній фіскальній службі України
Львівська площа, 6-8, м. Київ, 04655

Державній казначейській службі України
вул. Бастіонна, 6, м. Київ, 01601

Міністерством економічного розвитку і торгівлі України (далі — Мінекономрозвитку) відповідно до частини другої статті 8 Закону України «Про здійснення державних закупівель» (Закон N 1197-VII) (далі — Закон) та Порядку здійснення моніторингу державних закупівель, затвердженого наказом Мінекономрозвитку від 19.10.2011 N 155 (Порядок N 155), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01.12.2011 за N 1377/20115 (далі — Порядок), проведено моніторинг закупівлі за державні кошти послуг щодо передавання даних і повідомлень (місцевий зв'язок, міжміський зв'язок, міжнародний зв'язок та абонентна плата за користування телефонним апаратом) (оголошення N 115202 в інформаційному бюлетені «Вісник державних закупівель» від 05.05.2014 N 36 (882)), проведеної Міністерством доходів і зборів України (далі — Замовник) за переговорною процедурою закупівлі у публічного акціонерного товариства «Укртелеком» (далі — ПАТ «Укртелеком») в особі Центру продажу послуг ключовим споживачам ПАТ «Укртелеком».

I. Дата початку здійснення моніторингу: 25.07.2014.

II. Вид моніторингу: за ініціативою Мінекономрозвитку (лист-повідомлення Мінекономрозвитку від 25.07.2014 N 3303-06/25552-03).

III. Питання, за якими здійснювався моніторинг: наявність підстав для застосування визначеної Замовником процедури закупівлі відповідно до абзацу третього пункту 1.5 Порядку (Порядок N 155).

IV. Результати здійснення моніторингу:

На підставі наданих Замовником копій матеріалів для здійснення моніторингу встановлено наступне.

Рішення про застосування переговорної процедури закупівлі послуг щодо передавання даних і повідомлень (місцевий зв'язок, міжміський зв'язок, міжнародний зв'язок та абонентна плата за користування телефонним апаратом) оформлено протоколом засідання комітету з конкурсних торгів Замовника від 25.04.2014 N 2.

Відповідно до пункту 5 обґрунтування застосування процедури закупівлі в одного учасника (далі — обґрунтування) Замовника умовою застосування процедури є пункт 2 частини другої статті 39 Закону (Закон N 1197-VII), а саме: відсутність конкуренції (у тому числі з технічних причин) на відповідному ринку, внаслідок чого договір про закупівлю може бути укладено лише з одним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи.

Згідно з пунктом 7 обґрунтування документом, що підтверджує наявність умови застосування цієї процедури, є експертний висновок щодо закупівлі послуг з передавання даних і повідомлень від 28.03.2014 N 184/05, виданий Державним підприємством «Український науково-дослідний інститут зв'язку» (далі — експертний висновок).

Відповідно до експертного висновку ПАТ «Укртелеком» надає Замовнику послуги місцевого, міжміського та міжнародного телефонного зв'язку, довідково-інформаційні, послуги екстрених служб, послуги не комутованого доступу до мережі Інтернет, послуги доступу до мереж операторів рухомого (мобільного) зв'язку, послуги з надання в користування кабельної каналізації електрозв'язку, послуги проводового радіомовлення, здійснює технічне обслуговування телекомунікаційного обладнання установи.

ПАТ «Укртелеком» надає у користування підрозділам Замовника 929 міських телефонних номерів, із них 12 прямих міських номерів використовуються для поштових серверів Замовника; 300 міських телефонних номерів (послуги цифрової телефонії ISDN PRI по оптоволоконних лініях подається на відомчу АТС Замовника; 255 прямих телефонних номерів (АТС-272, АТС-279, АТС-226 і АТС-515) подається в адміністративні приміщення Міндоходів за адресою: Львівська площа, 8.

Замовник користується абонентськими номерами АТС-10, які закріплено за керівним складом урядового органу і надаються у користування за дозволом Кабінету Міністрів України.

Надання послуг здійснюється у безперервному режимі. Лінійно-кабельні споруди, телекомунікаційне обладнання знаходитися на балансі ПАТ «Укртелеком».

Зміна існуючого оператора ПАТ «Укртелеком» на іншого можливого оператора телекомунікацій призведе до: зміни номерного ресурсу, що призведе до тимчасового призупинення отримання послуг, а також до додаткових видатків і втрат державних коштів; виникнення негативних наслідків, які пов'язані зі значними фінансовими витратами на підключення та повну заміну існуючих телефонних номерів; додаткових витрат бюджетних коштів на побудову нових каналів зв'язку та видання нових телефонних довідників, офіційних бланків, тощо; втрати оперативного зв'язку зі структурними підрозділами, органами державної влади, іншими державними установами і організаціями, що зашкодить нормальній роботі Замовника; неможливості уніфікації, стандартизації або забезпечення сумісності з наявними технологіями та виникнення проблем технічного характеру, пов'язаних з експлуатацією та обслуговуванням.

Враховуючи вищезазначене, ДП «Український науково-дослідний інститут зв'язку» підтверджує наявність підстав застосування переговорної процедури закупівлі відповідно до вимог пункту 2 частини другої статті 39 Закону (Закон N 1197-VII) у ПАТ «Укртелеком» в особі Центру продажу послуг ключовим споживачам ПАТ «Укртелеком».

Таким чином, вказані документи підтверджують відсутність конкуренції (у тому числі з технічних причин) на відповідному ринку, внаслідок чого договір про закупівлю може бути укладено лише з одним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи.

V. Висновок за результатами здійснення моніторингу:

За результатами здійсненого моніторингу Мінекономрозвитку вважає, що переговорну процедуру закупівлі застосовано Замовником за наявності умови застосування переговорної процедури закупівлі, передбаченої пунктом 2 частини другої статті 39 Закону (Закон N 1197-VII).

Заступник директора департаменту
державних закупівель та державного
замовлення — начальник відділу
Мінекономрозвитку

С. Пересунько




До списку новинВпередНазад