Новини

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ

від 29.08.2014 р. N 3303-05/29816-07

Державній фіскальній службі України
Львівська площа, 6-8, м. Київ, 04655

Державній казначейській службі України
вул. Бастіонна, 6, м. Київ, 01601

Міністерством економічного розвитку і торгівлі України (далі — Мінекономрозвитку) відповідно до частини другої статті 8 Закону України «Про здійснення державних закупівель» (Закон N 1197-VII) (далі — Закон) та Порядку здійснення моніторингу державних закупівель, затвердженого наказом Мінекономрозвитку від 19.10.2011 N 155 (Порядок N 155), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01.12.2011 за N 1377/20115 (далі — Порядок), проведено моніторинг закупівлі за державні кошти послуг щодо передавання даних і повідомлень (Телекомунікаційні послуги з підтримки віртуальної приватної мережі) (оголошення N 130948 в інформаційному бюлетені «Вісник державних закупівель» від 11.06.2014 N 19), проведеної Міністерством доходів і зборів України (далі — Замовник) за переговорною процедурою закупівлі у публічного акціонерного товариства «Укртелеком» (далі — ПАТ «Укртелеком») в особі Центру продажу послуг ключовим споживачам ПАТ «Укртелеком».

I. Дата початку здійснення моніторингу: 25.07.2014.

II. Вид моніторингу: за ініціативою Мінекономрозвитку (лист-повідомлення Мінекономрозвитку від 25.07.2014 N 3303-06/25551-03).

III. Питання, за якими здійснювався моніторинг: наявність підстав для застосування визначеної Замовником процедури закупівлі відповідно до абзацу третього пункту 1.5 Порядку (Порядок N 155).

IV. Результати здійснення моніторингу:

На підставі наданих Замовником копій матеріалів для здійснення моніторингу встановлено наступне.

Рішення про застосування переговорної процедури закупівлі послуг щодо передавання даних і повідомлень (Телекомунікаційні послуги з підтримки віртуальної приватної мережі) оформлено протоколом засідання комітету з конкурсних торгів Замовника від 04.06.2014 N 7.

Відповідно до пункту 5 обґрунтування застосування процедури закупівлі в одного учасника (далі — обґрунтування) Замовника умовою застосування процедури є пункт 2 частини другої статті 39 Закону (Закон N 1197-VII), а саме: відсутність конкуренції (у тому числі з технічних причин) на відповідному ринку, внаслідок чого договір про закупівлю може бути укладено лише з одним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи.

Згідно з пунктом 7 обґрунтування документом, що підтверджує наявність умови застосування цієї процедури, є експертний висновок щодо закупівлі послуг з передавання даних і повідомлень від 20.05.2014 N 266/05, виданий Державним підприємством «Український науково-дослідний інститут зв'язку» (далі — експертний висновок).

Відповідно до експертного висновку ПАТ «Укртелеком» надає Замовнику послуги місцевого, міжміського та міжнародного телефонного зв'язку, довідково-інформаційні, послуги екстрених служб, послуги з підтримки віртуальної приватної мережі, в тому числі послуги рухомого зв'язку стандарту UMTS, та забезпечує доступом до офіційного веб-сайту Замовника та його резервної копії.

ПАТ «Укртелеком» організовано біля 700 точок підключення територіальних органів Міністерства доходів і зборів України до віртуальної приватної мережі за технологією MPLS (із них 8 точок підключені за допомогою рухомого зв'язку стандарту UMTS до віртуальної приватної мережі та підключено 10 точок спеціалізованих державних податкових інспекцій з обслуговування великих платників Міжрегіонального головного управління Міністерства доходів і зборів України — Центрального офісу з обслуговування великих платників у областях за допомогою технології L2MPLS, якою надаються наступні послуги: передача даних між установами органів Міндоходів по віртуальній приватній мережі; операторське і технічне супроводження телекомунікаційних послуг з передачі даних між установами органів Міністерства доходів і зборів України; підключення установ органів Міндоходів до корпоративної мультисервісної інформаційної мережі, побудованої на основі мережі передачі даних ПАТ «Укртелеком»; доступ до серверів централізованої системи електронної податкової звітності.

Технічні засоби телекомунікацій та з'єднувальні лінії знаходяться на балансі ПАТ «Укртелеком».

Також ПАТ «Укртелеком» має власну централізовану службу технічної підтримки, яка працює у цілодобовому режимі, розвинену сервісно-технічну інфраструктуру, у складі якої знаходяться аварійні бригади, що забезпечені необхідним обладнанням та автотранспортом. Це дозволяє оперативно реагувати на виникнення позаштатних ситуацій та здійснювати термінові виїзди сервісних інженерів для ліквідації позаштатних ситуацій, що виникли.

Зміна існуючого оператора ПАТ «Укртелеком» на іншого можливого оператора телекомунікацій призведе до: повного припинення передачі інформації між установами Міндоходів; погіршення оперативного зв'язку зі структурними підрозділами, органами державної влади, що зашкодить нормальній роботі Міндоходів; додаткових витрат бюджетних коштів і втрати раніше витрачених коштів, в тому числі на будування нових каналів зв'язку; неможливості уніфікації, стандартизації або забезпечення сумісності з наявними технологіями та виникнення проблем технічного характеру, пов'язаних з експлуатацією та обслуговуванням.

Враховуючи вищезазначене, ДП «Український науково-дослідний інститут зв'язку» підтверджує наявність підстав застосування переговорної процедури закупівлі відповідно до вимог пункту 2 частини другої статті 39 Закону (Закон N 1197-VII) у ПАТ «Укртелеком» в особі Центру продажу послуг ключовим споживачам ПАТ «Укртелеком».

Таким чином, вказані документи підтверджують відсутність конкуренції (у тому числі з технічних причин) на відповідному ринку, внаслідок чого договір про закупівлю може бути укладено лише з одним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи.

V. Висновок за результатами здійснення моніторингу:

За результатами здійсненого моніторингу Мінекономрозвитку вважає, що переговорну процедуру закупівлі застосовано Замовником за наявності умови застосування переговорної процедури закупівлі, передбаченої пунктом 2 частини другої статті 39 Закону (Закон N 1197-VII).

Заступник директора департаменту
державних закупівель та державного
замовлення — начальник відділу
Мінекономрозвитку

С. Пересунько




До списку новинВпередНазад