Новини
Відповідно до Конституції України кожен працівник має право на охорону свого життя та здоров'я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні та нешкідливі умови праці. У той же час кожен працівник має пам'ятати, що соціальні гарантії та забезпечення вставлених законодавством прав на охорону праці наступає після укладання трудового договору, положення якого не можуть містити пунктів, які суперечать, законам та іншим нормативно-правовим актам з охорони праці.

Теруправління Держгірпромнагляду у Хмельницькій області нагадує, що при укладанні трудового договору роботодавець має поінформувати працівника під розписку про умови праці та про наявність на робочому місці небезпечних та шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, про можливі наслідки їх пливу на здоров'я та про права працівника на пільги та компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства та колективного договору.

Роботодавець має пам'ятати, що працівнику не може пропонуватися робота, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров'я. До виконання підвищеної небезпеки та тих, що потребують професійного добору, допускаються особи за наявності висновку психофізіологічної експертизи.

Разом з тим працівникам варто пам'ятати, що у разі виникнення нещасного випадку на виробництві Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків та аварій на виробництві поширюється на працівників, які відповідно до законодавства уклали трудовий договір (контракт). У разі відсутності документів, які підтверджують факт працевлаштування постраждалий працівник не може претендувати на соціальні гарантії, встановлені державою для працівників, постраждалих на виробництві.



До списку новинВпередНазад