Новини
Таке рішення прийнято на засіданні колегії територіального управління Держгірпромнагляду у Київській області та м. Києві за підсумками перевірки підприємства, яка проведена у зв'язку із настанням нещасних випадків.



У роботі колегії взяли участь голова правління ПАТ «ЗЗБВ ім. С. Ковальської» Валерій Головаш, начальник відділу охорони праці товариства, керівники підприємств промисловості будівельних матеріалів, члени колегії.



Зокрема, зазначалося, що у поточному році у ПАТ «ЗЗБВ ім. С. Ковальської» стався один нещасний випадок зі смертельним наслідком з працівником підприємства та один з працівником бюро технічної інвентаризації, який впав у шахту димовидалення на об'єкті будівництва.



На засіданні проаналізовано стан охорони праці на заводі та будівельних майданчиках товариства. Наголошено, що впродовж декількох років під час перевірок виявляються ідентичні порушення, такі як: на будівництві не контролюється використання працівниками засобів індивідуального захисту, не оформлюються наряди-допуску на виконання робіт з підвищеною небезпекою, порушуються вимоги безпеки під час експлуатації електроустаткування, використовуються несправні кінцеві вимикачі на технологічному обладнанні тощо.



Окрім того під час перевірки з'ясовано, що фахівцями служби охорони праці не в повному обсязі застосовуються надані повноваження: не проводяться зупинки засобів виробництва, які експлуатуються з порушеннями вимог безпеки, не завжди інформується роботодавець про осіб, які допускають порушення для вжиття заходів впливу. Також відсутні інструкції з безпечних методів робіт при транспортуванні, зберіганні та експлуатації газових балонів; з технічного огляду, обслуговування і ремонту засобів вимірювання, контролю тощо.

З порушенням нормативних актів з охорони праці експлуатується внутрішньозаводський транспорт, вимог безпеки — об'єкти котлонагляду та електрообладнання.

За результатами перевірки виявлено 138 порушень, притягнуто до адміністративної відповідальності 8 посадових осіб, заборонено експлуатацію понад семи одиниць виробничого обладнання



З метою поліпшення стану охорони праці та створення безпечних умов праці на ПАТ «ЗЗБВ ім. С. Ковальської» члени колегії зобов'язали голову правління розробити заходи, видати наказ щодо усунення виявлених порушень, ознайомити про це апарат товариства та усунути порушення протягом місяця. Окрім того, рекомендовано створити систему управління охороною праці, забезпечити ефективний та оперативний контроль дотримання працівниками нормативних актів з охорони праці.

Також керівництву товариства, як генеральному підряднику, необхідно перевіряти наявність у субпідрядних організацій, які виконують роботи на будівництві, дозволів на виконання робіт з підвищеною небезпекою, проектів виконання робіт, забезпечення працівників спецодягом та ЗІЗ.

Керівникам підприємств промисловості будівельних матеріалів у свою чергу рекомендовано провести огляд робочих місць, виробничого обладнання та вжити заходів з підготовки підприємств до роботи в осінньо-зимовий період (забезпечити працівників теплим спецодягом, облаштувати побутові приміщення, кімнати для обігріву працівників).

Прес-служба територіального управління



До списку новинВпередНазад