Новини

Користування газовим обладнанням при додержанні правил та інструкцій — безпечно, дешево, зручно. Неправильна експлуатація газових приладів та поганий догляд за ними можуть призвести не тільки до вибухів і пожеж, а й до смертельних отруєнь.

• У разі виникнення запаху газу негайно припиніть користування газовими приладами, перекрийте крани пальників газової апаратури та на опусках перед нею, відкрийте кватирки /вікна, фрамуги тощо/ для провітрювання приміщення, не запалюйте вогонь, не вмикайте і не вимикайте електроприлади, не користуйтеся електродзвінками, викличте аварійну службу за телефоном 104.

• Перед користуванням газовими приладами неодмінно провентилюйте приміщення і опалювальні. Перевіряйте тягу до включення та під час роботи газових приладів з відведенням продуктів згорання газу в димоходи.

• При відсутності або слабкій тязі в димоході не користуйтеся газовими приладами — це смертельно небезпечно. Подальше користування газом в цих випадках можливе тільки після перевірки димоходів трубочисними майстрами.

• Вмикайте в роботу газові прилади тільки після того, якщо ви переконані, що всі крани на приладах і перед ними закриті. При закритому крані риска на пробці крану повинна знаходитися впоперек, а при відкритому крані — риска встановлюється уздовж труби. Не відкривайте кран на газовому приладі, не маючи в руках запаленого сірника, заздалегідь піднесеного до пальника приладу.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

• залишати без догляду працюючі газові прилади;

• самовільно проводити газифікацію квартир, будинків тощо, перестановку, заміну, відключення старих і підключення нових газових приладів, ремонт газового обладнання і газопроводів;

• допускати до користування газовими приладами дітей дошкільного віку, а також осіб, які не контролюють свої дії, і тих, хто не пройшов інструктаж на підприємстві газового господарства;

• ставити на плити виварки та інший посуд з широким дном без високих конфорок чи підставок;

• використовувати для сну і відпочинку кухні та інші приміщення, де встановлені газові прилади;

• обігрівати приміщення та сушити білизну за допомогою газових плит, а також прив'язувати до газопроводів і лічильників мотузки.

У газифікованих приміщеннях вентиляційні канали повинні бути постійно відкриті, а при користуванні газовими приладами необхідно відчиняти і кватирки.

Після закінчення користування газом закрийте крани на газових приладах і перед ними.

Місце витоку газу з газопроводу перевіряйте за допомогою мильного розчину. Використовувати для цієї мети вогонь категорично забороняється.

Для всіх газових приладів і газопроводу має бути вільний доступ.

Не допускайте заливання працюючих пальників.

При всіх пошкодженнях газового обладнання або неправильному горінні газу, не чекаючи слюсаря, дзвоніть в управління експлуатації газового господарства вашого району.

Не дозволяйте ремонтувати газові прилади стороннім особам.

Особи, які користуються побутовими газовими приладами, зобов'язані допускати в квартири робітників підприємства газового господарства після пред'явлення ними службових посвідчень для огляду і ремонту газопроводів і газового обладнання в будь-яку годину доби.

ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ ГАЗОВИМИ ПЛИТАМИ

Для включення плити необхідно:

відкрити крани на газопроводі перед лічильником і плитою; піднести відкритий вогонь до пальника і відкрити кран на плиті. Газ повинен загорітися. Якщо газ не загорається, необхідно перекрити кран на плиті і повторити процес розпалювання знову. Якщо газ не загорається і після повторного розпалювання — закрити крани і викликати слюсаря газового господарства району.

Горіння вважається нормальним / якісним /, якщо полум'я пальника стійке і голубе. При ненормальному горінні полум'я стає жовтуватим, витягнутим і коптить. Це небезпечно для здоров'я і вимагає негайного регулювання подачі повітря або чистки пальника.

Регулювання подачі повітря при неправильному горінні, а також зняття пальників для чистки з наступним установленням їх на місце, може проводитися самим абонентом.

Для розпалювання пальників духової шафи треба відкрити дверці духовки і лючок дна. Запалити сірника, відкрити кран духової шафи і піднести палаючого сірника до пальника духовки. В плитах застарілої конструкції рекомендується при роботі духової шафи висувати лист-грязьовик для запобігання від перегріву кранів плити.

Користування одночасно верхніми пальниками і духовою шафою не рекомендується.

Для припинення горіння газу потрібно закрити крани верхніх пальників або кран духової шафи. Після закінчення користування плитою закрити кран на газопроводі перед плитою.

ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ ГАЗОВОЮ КОЛОНКОЮ

При включенні в роботу газової колонки необхідно перевірити наявність тяги в димоході.

Тяга перевіряється шляхом піднесення запаленого сірника до нижньої частини ковпака, якщо полум'я втягується під ковпак — тяга в димоході є.

Полум'я і дим не втягується — тяги немає.

Перевірити чи затулений лючок для чистки димоходу, розташований у нижній частині димоходу. Якщо лючок для чистки відтулений необхідно затулити.

Відкрити кран на газопроводі і вентиль на водопроводі перед газовою колонкою.

Запалити запальник. Полум'я запальника повинно горіти над пальником колонки.

Повільно відкрити газовий кран з боку газової колонки. Газ повинен загорітися на пальнику.

Відрегулювати температуру води за допомогою газового крану на колонці.

Після включення і регулювання газової колонки обов'язково перевірити наявність тяги в димоході. У цьому випадку тягу рекомендується перевірити шляхом піднесення долоні до нижньої частини ковпака газової колонки. Якщо тяга недостатня, то буде відчуватись вихід гарячого повітря з-під ковпака назовні.

Для припинення нагрівання води під час користування газовою колонкою закривається вентиль виходу гарячої води — пальник повинен погаснути, запальник продовжує горіти.

Для відновлення нагрівання води відкривається вентиль виходу гарячої води — пальник автоматично вмикається.

Забороняється безперервна робота газової колонки більше 30-40 хвилин.

Для вимкнення газової колонки необхідно:

закрити кран газової колонки;

закрити кран запальника;

закрити кран на газопроводі перед газовою колонкою.

Після повного звільнення / витоку / газової колонки від води закрити водяний вентиль на водопроводі перед газовою колонкою.

ТЕРУПРАВЛІННЯ ЗАСТЕРІГАЄ: БУДЬТЕ УВАЖНІ ПРИ КОРИСТУВАННІ ГАЗОМ У ПОБУТІ !




До списку новинВпередНазад