Новини

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

від 20.08.2014 р. N 67-121/46058

Генеральний департамент регулювання грошового обігу

Операційному і територіальним управлінням Національного банку України,
Центральному сховищу,
Генеральному економічному департаменту,
Управлінню зв'язків із засобами масової інформації,
Редакції періодичних видань Національного банку України,
банкам України та їх філіям

Національний банк України, продовжуючи серію «Духовні скарби України», уводить в обіг 22 серпня 2014 року пам'ятну монету номіналом 20 гривень «За творами О. П. Довженка», присвячену 120-річчю від дня народження Олександра Петровича Довженка, який увійшов в історію української та світової культури як фундатор української національної школи кінематографії, геніальний кінорежисер, самобутній письменник, художник, а його кінокартина «Земля» — до 12 найкращих світових кінострічок.

Монету номіналом 20 гривень виготовлено зі срібла, категорія якості карбування — «спеціальний анциркулейтед», маса в чистоті — 62,2 г, діаметр — 50,0 мм, тираж — 2000 штук. Гурт монети — гладкий із заглибленими написами позначення металу та його проби — Ag 925, маси в чистоті — 62,2 і логотипом Монетного двору Національного банку України.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, під яким праворуч — рік карбування монети 2014; стилізовану композицію: на кіноплівці — кадри з фільмів «Земля», «Повість полум'яних літ», «Звенигора»; унизу номінал — 20 ГРИВЕНЬ.

На реверсі монети зображено: портрет Олександра Довженка (ліворуч), напис ОЛЕКСАНДР ДОВЖЕНКО (по діагоналі), на тлі кіноплівки роки життя — 1894/1956 (праворуч), угорі — стилізованих птахів, що уособлюють поетичні мрії художника.

Художники: аверс: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук; реверс — Наталія Фандікова.

Скульптори: Володимир Дем'яненко, Анатолій Дем'яненко.

Пам'ятна монета є дійсним платіжним засобом України та обов'язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Заступник Голови

В. І. Ричаківська




До списку новинВпередНазад