Новини

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ

від 20.08.2014 р. N 3304-05/28829-07

ДП «НАЕК „Енергоатом“
вул. Вєтрова, 3, м. Київ, 01032

ПАТ «Укрексімбанк»
вул. Горького, 127, м. Київ,03150

Державній фінансовій інспекції України
вул. Сагайдачного, 4, м. Київ, 04070

Мінекономрозвитку, керуючись частиною другою статті 8 Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 N 1197-VII (Закон N 1197-VII) та Порядком здійснення моніторингу державних закупівель, затвердженим наказом Мінекономрозвитку від 19.10.2011 N 155 (Порядок N 155), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01.12.2011 за N 1377/20115 (далі — Порядок), проведено моніторинг закупівлі обладнання газового пожежогасіння для ВП ЮУАЕС (оголошення N 102714 в інформаційному бюлетені «Вісник державних закупівель» від 14.04.2014 N 30 (876)), яка проведена ДП «НАЕК „Енергоатом“ (далі — Замовник) за процедурою „відкриті торги“.

I. Дата початку здійснення моніторингу: 25.07.2014 (лист-повідомлення щодо здійснення Уповноваженим органом моніторингу державних закупівель за власною ініціативою від 25.07.2014 N 3304-05/25425-07).

II. Вид моніторингу: за ініціативою Мінекономрозвитку.

III. Питання, за якими здійснювався моніторинг: згідно з абзацами четвертим та п'ятим пункту 1.5 Порядку (Порядок N 155).

IV. Результати здійснення моніторингу

На підставі наданих Замовником копій матеріалів для здійснення моніторингу встановлено наступне.

Рішення про вибір процедури закупівлі «відкриті торги» та затвердження документації конкурсних торгів на закупівлю обладнання газового пожежогасіння для ВП ЮУАЕС оформлені протоколом засідання комітету з конкурсних торгів Замовника від 02.04.2014.

Рішення про внесення змін до документації конкурсних торгів затверджено протоколом засідання комітету з конкурсних торгів Замовника від 29.04.2014, при цьому дату подання та розкриття пропозицій конкурсних торгів перенесено на 23.05.2014.

Пунктом 2 частини другої статті 22 Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 N 1189-VI (із змінами) (далі — Закон) передбачено, що документація конкурсних торгів повинна містити кваліфікаційні критерії до учасників відповідно до статті 16 Закону, вимоги, встановлені статтею 17 Закону, та інформацію про спосіб документального підтвердження відповідності учасників встановленим критеріям та вимогам згідно із законодавством.

Абзацом другим частини другої статті 16 Закону передбачено кваліфікаційний критерій — наявність обладнання та матеріально-технічної бази, у тому числі власних виробничих потужностей та/або центрів обслуговування на території України.

При цьому документація конкурсних торгів не містить кваліфікаційного критерію, що відповідає Закону, а саме не передбачена наявність власних виробничих потужностей та/або центрів обслуговування на території України, що не відповідає абзацу другому частини другої статті 16 Закону.

Згідно з протоколом засідання комітету з конкурсних торгів від 29.04.2014, Замовником внесено зміни до документації конкурсних торгів, а строк подання та розкриття пропозицій конкурсних торгів перенесено на 23.05.2014.

Відповідно до реєстру отриманих пропозицій конкурсних торгів та протоколу розкриття пропозицій конкурсних торгів Замовника від 23.05.2014 N 3869 (далі — протокол розкриття) для участі у процедурі закупівлі запропоновано наступні пропозиції:

N п/п

Назва учасника

Ціна пропозиції, грн., з ПДВ

1

Приватне акціонерне товариство «Укрзахіденерго» (далі — ПАТ «Укрзахіденерго»)

Лот N 1 — 6408960,00
Лот N 2 — 1557012,00

2

Товариство з обмеженою відповідальністю «Сенсор-Україна» (далі — ТОВ «Сенсор-Україна»)

Лот N 1 — 8244480,00
Лот N 2 — 1598076,00

Частиною першою пункту 6 «Спосіб документального підтвердження інформації про відповідність учасників кваліфікаційним критеріям та підстав про відсутність для відмови в участі у процедурі закупівлі» розділу III «Підготовка пропозицій конкурсних торгів» (далі — пункт 6 розділу III) документації конкурсних торгів встановлено, що учасник у складі пропозиції конкурсних торгів надає перелік документів, які підтверджують відповідність кваліфікаційним критеріям, зокрема, якщо учасник не є виробником товару, він надає довідку довільної форми (скріплену підписом та печаткою учасника), яка підтверджує наявність у нього обладнання та матеріально-технічної бази, необхідних для постачання товару відповідно до умов цієї документації.

У складі пропозиції конкурсних торгів ТОВ «Сенсор-Україна» надано довідку про матеріально-технічну базу від 20.05.2014 N 0520/2, в якій перераховано основні засоби, що обліковуються на балансі товариства.

При цьому вищезазначена довідка не містить інформації про наявність транспортних засобів, які необхідні для постачання товару.

Водночас у пункті 2 "Основні (істотні) умови, які обов'язково включаються до договору про закупівлю" розділу VI «Укладання договору про закупівлю» документації конкурсних торгів передбачено проект договору, у пункті 5.2 якого зазначено, що поставка продукції здійснюється транспортом на відповідних умовах (учасник визначає одне з двох: DDP або DDU) — Відокремленого підрозділу «Складське господарство» на ВП АЕС ДП НАЕК «Енергоатом».

Таким чином, довідка про матеріально-технічну базу ТОВ «Сенсор-Україна» від 20.05.2014 N 0520/2 не підтверджує наявність у ТОВ «Сенсор-Україна» матеріально-технічної бази, необхідної для постачання товару відповідно до умов цієї документації.

Частиною першою пункту 6 «Спосіб документального підтвердження інформації про відповідність учасників кваліфікаційним критеріям та підстав про відсутність для відмови в участі у процедурі закупівлі» розділу III «Підготовка пропозицій конкурсних торгів» (далі — пункт 6 розділу III) документації конкурсних торгів встановлено, що учасник у складі пропозиції конкурсних торгів надає перелік документів, які підтверджують відповідність кваліфікаційним критеріям, зокрема, якщо учасник не є виробником товару, він надає довідку довільної форми (скріплену підписом та печаткою), яка підтверджує наявність у нього працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід для постачання товару відповідно до умов цієї документації.

У складі пропозиції конкурсних торгів ТОВ «Сенсор-Україна» надано довідку про кваліфікаційний склад підприємства від 20.05.2014 N 0520/3, в якій указано, що ТОВ «Сенсор-Україна» має персонал у кількості восьми осіб (персонал з вищою освітою — сім осіб та персонал з середньою спеціальною освітою — одна особа).

При цьому у зазначеній довідці не надано інформації, що підтверджує наявність досвіду працівників відповідної кваліфікації, що не відповідає вимогам частини першої пункту 6 розділу III документації конкурсних торгів.

Згідно з абзацом другим пункту 1 частини першої статті 29 Закону у разі, якщо учасник не відповідає кваліфікаційним критеріям, встановленим статтею 16 Закону, замовник відхиляє таку пропозицію.

Частинами четвертою та п'ятою статті 28 Закону встановлено, що замовник проводить оцінку пропозицій конкурсних торгів, які не було відхилено згідно з Законом, та визначає переможця торгів з числа учасників, пропозиції конкурсних торгів яких не було відхилено.

Відповідно до абзацу восьмого частини першої статті 30 Закону замовник відміняє торги, якщо до оцінки допущено пропозиції менше, ніж двох учасників.

Слід звернути увагу, що відхилення пропозиції конкурсних торгів у зв'язку із тим, що учасник не відповідає кваліфікаційним критеріям, встановленим статтею 16 Закону, є обов'язком замовника.

Проте відповідно до протоколу оцінки пропозицій конкурсних торгів Замовника 28.05.2014 N 3869 до оцінки допущено пропозиції конкурсних торгів ПАТ «Укрзахіденерго» та ТОВ «Сенсор-Україна», а переможцем конкурсних торгів на основі критеріїв і методики оцінки, зазначених у документації конкурсних торгів, а саме у пункті 1 «Перелік критеріїв та методика оцінки пропозиції конкурсних торгів із зазначенням питомої ваги критерію» розділу V «Оцінка пропозицій конкурсних торгів та визначення переможця» документації конкурсних торгів визначено за лотами N 1 та N 2 ПАТ «Укрзахіденерго», пропозицію конкурсних торгів якого визнано найбільш економічно вигідною та акцептовано.

V. Висновок за результатами здійснення моніторингу

За результатами розгляду матеріалів, наданих Замовником щодо процедури закупівлі обладнання газового пожежогасіння для ВП ЮУАЕС, Мінекономрозвитку, виявлено:

1. Щодо відповідності документів замовника вимогам законодавства у сфері державних:

— при підготовці документації конкурсних торгів Замовником не враховано вимоги абзацу другого частини другої статті 16 Закону.

2. Щодо відповідності порядку проведення процедур закупівель вимогам законодавства у сфері державних закупівель:

— пропозиція конкурсних торгів ТОВ «Сенсор-Україна» не відповідає вимогам частини першої пункту 6 розділу III документації конкурсних торгів.

Ураховуючи зазначене, виконання зобов'язань за договором на закупівлю обладнання газового пожежогасіння для ВП ЮУАЕС, укладеного за результатами процедури закупівлі, проведеної з порушенням законодавства у сфері державних закупівель, може призвести до нераціонального та неефективного використання державних коштів, що не відповідатиме меті Закону та принципам, за якими мають здійснюватися державні закупівлі, закріпленими в статті 3 Закону.

VI. Рекомендації за результатами здійснення моніторингу

За результатами здійсненого моніторингу Мінекономрозвитку рекомендує усунути вказані порушення та не допускати їх у майбутньому.

У разі неможливості їх усунення Міністерство пропонує провести нову процедуру закупівлі з дотриманням законодавства у сфері державних закупівель.

VII. Додаткова інформація

Пунктом 3.14 Порядку (Порядок N 155) визначено, що копію висновку Мінекономрозвитку протягом двох робочих днів з дня його підписання надсилає Державній казначейській службі (обслуговуючому банку), а в разі необхідності разом з іншими матеріалами про виявлені порушення (у разі їх наявності) — до інших контролюючих та правоохоронних органів, органу оскарження.

Заступник директора департаменту
державних закупівель та державного
замовлення — начальник
відділу Мінекономрозвитку

С. Пересунько




До списку новинВпередНазад