Новини

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ

від 20.08.2014 р. N 3303-06/28935-07

ДНУ "Інститут інноваційних технологій і змісту освіти" Міносвіти і науки України
вул. Митрополита Василя Липківського, 36, м. Київ, 03035, Україна

Міністерством економічного розвитку і торгівлі України (далі — Мінекономрозвитку) відповідно до пунктів 3, 31, 4, 5 частини другої статті 8 Закону України «Про здійснення державних закупівель» (зі змінами) (далі — Закон) та Порядку здійснення моніторингу державних закупівель, затвердженого наказом Мінекономрозвитку від 19.10.2011 N 155 (Порядок N 155), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01.12.2011 за N 1377/20115 (далі — Порядок), проведено моніторинг закупівлі за державні кошти видання книжок за оплату чи на договірних засадах (видання підручників, навчальної літератури) (оголошення N 197009 в інформаційному бюлетені «Вісник державних закупівель» від 11.11.2013 N 89/2 (832/2) ДНУ "Інститут інноваційних технологій і змісту освіти" Міносвіти і науки України (далі — Замовник) за процедурою закупівлі в одного учасника у державного спеціалізованого видавництва «Освіта» (далі — ДСВ «Освіта»).

I. Дата початку здійснення моніторингу: 15.07.2014.

II. Вид моніторингу: за обґрунтованим зверненням замовника (лист-повідомлення Мінекономрозвитку від 15.07.2014 N 3303-05/24072-07).

III. Питання, за якими здійснювався моніторинг: наявність підстав для застосування Замовником процедури закупівлі в одного учасника відповідно до абзацу третього пункту 1.5 Порядку (Порядок N 155).

IV. Результати здійснення моніторингу:

На підставі наданих Замовником копій матеріалів для здійснення моніторингу встановлено наступне.

Рішення про застосування процедури закупівлі в одного учасника видання книжок за оплату чи на договірних засадах (видання підручників, навчальної літератури) оформлене протоколом засідання комітету з конкурсних торгів Замовника від 05.11.2013 N 21.

У пункті 5 обґрунтування застосування процедури в одного учасника (далі — обґрунтування) вказано, що умовою застосування процедури закупівлі в одного учасника є пункт 2 частини другої статті 39 Закону, а саме відсутність конкуренції (у тому числі з технічних причин) на товари, які можуть бути поставлені тільки певним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи.

Відповідно до пункту 7 обґрунтування, документами, що підтверджують наявність умов застосування процедури закупівлі, є Закон України «Про видавничу справу», Закон України «Про здійснення державних закупівель» (Закон N 1197-VII), рішення Колегії МОНмолодьспорту України від 01.03.2013, рішення Колегії МОН України від 27.06.2013, наказ МОН України від 17.07.2013 N 996, листи Міністерства освіти і науки України про надання грифу «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» по кожному підручнику.

Навчання сліпих дітей здійснюється за адаптованими підручниками загальноосвітніх навчальних закладів, зміст яких відповідає вимогам державних стандартів початкової загальної, базової і повної загальної середньої освіти і є базовим інструментом реалізації конституційного права на освіту дітей з особливими освітніми потребами. Процес навчання максимально направлений на засвоєння учнями певного обсягу знань на тому ж рівні, що і учнями загальноосвітніх навчальних закладів, та покликаний закласти міцний фундамент необхідного обсягу знань.

Враховуючи вищезазначене, з метою реалізації рішення колегії МОНмолодьспорту України від 01.03.2013 та рішення колегії МОН України від 27.06.2013 наказом МОН України від 17.07.2013 N 996 було затверджено перелік підручників для учнів спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів, що видаватимуться за державним замовленням 2013 року, з числа підручників — переможців відповідних Всеукраїнських конкурсів рукописів підручників для учнів загальноосвітніх навчальних закладів, які мають бути адаптовані для використання сліпими дітьми.

Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на видання, придбання, зберігання та доставку підручників і посібників для забезпечення студентів вищих навчальних закладів, учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів та вихованців дошкільних навчальних закладів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2009 N 181, здійснюється закупівля лише тих підручників для загальноосвітніх навчальних закладів, які мають відповідний гриф МОН України.

Єдиним видавництвом, яке адаптувало підручники для спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для сліпих дітей, згідно переліку, затвердженого наказом МОН України від 17.07.2013 N 996, та отримало відповідний гриф МОН України, є ДСВ «Освіта».

При цьому Закон України «Про видавничу справу» та Закон України «Про здійснення державних закупівель» (Закон N 1197-VII) не були надані для здійснення моніторингу.

Слід зазначити, що закон — це нормативно-правовий акт вищої юридичної сили, що регулює найважливіші суспільні відносини шляхом встановлення загальнообов'язкових правил (норм), прийнятий в особливому порядку законодавчим органом (парламентом). Закони обов'язкові до виконання протягом визначеного часу на визначеній території та у відношенні до конкретного кола осіб, організацій та інших суб'єктів права.

Так, Закон України «Про видавничу справу» та Закон України «Про здійснення державних закупівель» (Закон N 1197-VII) встановлюють правові та економічні засади функціонування ринку видавничої справи та системи державних закупівель та не є документами, які можуть підтверджувати наявність умов застосування процедури закупівлі в одного учасника, передбачених частиною другою статті 39 Закону.

Відповідно до доповідної записки начальника відділення науково-методичного забезпечення змісту корекційної та інклюзивної освіти зазначено, що єдиним видавництвом, яке адаптувало підручники для спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для сліпих дітей та отримало відповідний гриф МОН України, є ДСВ «Освіта».

Звернень від інших суб'єктів комісії до спеціальної педагогіки Науково-методичної ради з питань освіти МОН України щодо розгляду адаптованих підручників (шрифтом Брайля) не надходило.

Ураховуючи зазначене, Замовником прийнято рішення щодо застосування процедури закупівлі в одного учасника видання книжок за оплату чи на договірних засадах (видання підручників, навчальної літератури) у ДСВ «Освіта» у зв'язку із відсутністю конкуренції (у тому числі з технічних причин) на товари, які можуть бути поставлені тільки певним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи.

V. Висновок за результатами здійснення моніторингу:

За результатами здійсненого моніторингу Мінекономрозвитку вважає, що процедуру закупівлі в одного учасника застосовано Замовником за наявності умови застосування процедури закупівлі в одного учасника, передбаченої пунктом 2 частини другої статті 39 Закону.

Заступник директора департаменту
державних закупівель та державного
замовлення — начальник
відділу Мінекономрозвитку

С. Пересунько




До списку новинВпередНазад