Новини

Сьогодні, в умовах обмеження наглядової діяльності пріоритетом роботи Держгірпромнагляду стала реалізація превентивних заходів на підприємствах. А відтак, територіальне управління Держгірпромнагляду у Вінницькій області проводить аналіз стану охорони праці на підприємствах різних галузей та проводить інформаційно-роз'яснювальну роботу серед роботодавців.

Вінниччина аграрний регіон, а серед галузей економіки України за абсолютною кількістю постраждалих на виробництві агропромисловий комплекс є другим за травмонебезпечністю і поступається за рівнем смертельного травматизму тільки вугільній галузі. Впродовж минулого року на підприємствах агропромислового комплексу України травмовано 846 та загинуло 88 працівників.

Аналогічна ситуація склалася і в Вінницькій області. Протягом минулого року на підприємствах агропромислового комплексу Вінницької області загинуло 7 працівників, в 2012 році — 8. Серед інших галузей економіки області агропромисловий комплекс є найбільш травмонебезпечним.

Нещасні випадки із смертельним наслідком в минулому році сталися на підприємствах сільського господарства — 4 і харчової та переробної промисловості — 3 випадки. Також високим був рівень загального травматизму — 63 нещасних випадки.

Основними причинами нещасних випадків із смертельним наслідком були незадовільний технічний стан виробничих об'єктів та засобів виробництва, порушення правил безпеки руху та вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів, невиконання вимог інструкцій з охорони праці, відсутність дозволів на виконання робіт і експлуатацію устаткування, машин, механізмів та об'єктів підвищеної небезпеки, у відповідності до «Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки», затвердженого Постановою КМУ від 26 жовтня 2011 року №1107.

Слід зазначити, що завдяки налагодженій роботі теруправління, всіх гілок влади, соціальних партнерів та роботодавців в області вдалось втримати ситуацію — на підприємствах агропромислового комплексу протягом І півріччя взагалі не було нещасних випадків із смертельним наслідком.

На жаль на початку ІІ півріччя поточного року картина різко змінилась. Так, в липні під час огляду ємності з зерном, внаслідок падіння з висоти, було смертельно травмовано оператора сушильних установок ТОВ «Елеваторна Компанія «Кусто Агро», м. Жмеринка, при виконанні робіт на зернотоку СТОВ «Промінь» с. Черепашинці Калинівського району внаслідок наїзду автомобіля загинула підсобний робітник цього підприємства. В серпні вже сталося два нещасних випадки із смертельним наслідком — комбайнер СТОВ «Матейків Інвест Агро» с. Матейків Барського району помер від отриманих травм внаслідок падіння з комбайну, а працівник ТОВ «АМГ Миронівське» с. Миронівка Ямпільського району отримав несумісні із життям травми внаслідок наїзду транспортного засобу.

В усіх випадках створено комісії із спеціального розслідування у відповідності до вимог Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 р. № 1232.

На сьогоднішній день територіальне управління не може впливати на попередження нещасних випадків, оскільки третього серпня 2014 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік». Статтею 31 цього Закону установлено, що протягом серпня — грудня 2014 року перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб — підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України) здійснюватимуться виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки.

Тому, теруправління вболіваючи за безпеку праці звертається до роботодавців з пропозицією вжити невідкладні заходи щодо забезпечення виконання законів та реалізації державної політики в галузі охорони праці у межах відповідних територій, здійснення контролю за додержанням субєктами підприємницької діяльності нормативно-правових актів про охорону праці, забезпечення соціального захисту найманих працівників, зокрема:

· забезпечити ефективну роботу оперативних груп щодо контролю за безпечним виконанням сільськогосподарськими підприємствами всього комплексу робіт у відповідності до доручення Голови Вінницької обласної державної адміністрації від 28.03.2014 р. № 01.01-11/11561 «Щодо безпечного виконання комплексу польових робіт у 2014 році»;

· посилити відомчий контроль за станом охорони праці на підприємствах галузі з боку районних управлінь агропромислового розвитку;

· організувати, на протязі серпня-вересня, проведення семінар-нарад з керівниками та спеціалістами з питань охорони праці сільськогосподарських підприємств, в тому числі фермерських господарств;

· ініціювати розгляд стану охорони праці на сільськогосподарських підприємствах на колегіях місцевих державних адміністраціях та засіданнях районних координаційних рад з безпечної життєдіяльності населення;

· вжити заходів щодо створення служб охорони праці в сільськогосподарських підприємствах та фермерських господарствах згідно чинного законодавства;

· забезпечити проведення превентивних заходів, спрямованих на поліпшення стану промислової безпеки та охорони праці, а також зменшення рівня виробничого травматизму на підприємствах галузі;

· активізувати інформаційно-роз'яснювальну роботу на сільськогосподарських підприємствах,

· розробити заходи щодо підготовки суб'єктів господарювання агропромислового комплексу до роботи в осінньо-зимовий період 2014-2015 років, звернувши увагу на шляхи попередження та подолання недоліків, що мали місце у минулому осінньо-зимовому періоду.

Відповідальність за створення безпечних умов праці повністю покладається на роботодавців.

.

Прес-служба територіальногоуправління

Держгірпромнагляду у Вінницькійобласті




До списку новинВпередНазад