Новини

Впродовж 2013 року на підприємствах та установах Вінницької області сталось 219 нещасних випадків, під час яких смертельно травмувалось 16 осіб. Тоді як 2012 році сталось 229 нещасних випадків, які призвели до загибелі 20 працівників.

Зниженню виробничого травматизму передував цілий комплекс заходів, які реалізувались на рівні теруправління, обласної влади, органів місцевого самоврядування, прокуратурою, структурними підрозділами ВД ФССНВ у Вінницькій області, профспілок, соціальних партнерів, громадськості, роботодавців та й самих працюючих.

Безпосередньо зниження рівня травматизму відбулось на підприємствах будівництва та промисловості будматеріалів. Торік на них травмувалось 20 працівників, що на троє більш, ніж у 2013 році. Зменшився на один нещасний випадок рівень травматизму і на підприємствах енергетики: 5 у 2012 році проти 4 у 2013 році. Спостерігається тенденція до зменшення кількості нещасних випадків і на підприємствах житлово-комунального господарства, хімічної, нафтохімічної та нафтопереробної галузі. Менше травмувалось людей і на підприємствах газової промисловості: у 2013 році постраждала одна особа, тоді як у 2012 році — 6 осіб. Також знизився рівень травматизму і на підприємствах сільського господарства, де торік постраждало 40 осіб. У 2013 році на цих підприємствах на три нещасних випадки було менше. На стільки ж випадків зменшився рівень виробничого травматизму і на підприємствах харчової промисловості та переробки сільськогосподарських продуктів.

Незважаючи на те, що у 2013 році на підприємствах області сталось на 10 нещасних випадків менше, ніж у 2012 році і на 4 випадки зменшився смертельний травматизм, підстав для заспокоєння не має. Оскільки є галузі, де спостерігається ріст виробничого травматизму.

Зросла кількість нещасних випадків на підприємствах гірничорудної і нерудної промисловості, машинобудуванні. Особливе занепокоєння викликає ріст травматизму на підприємствах автодорожнього транспорту, де було травмовано 7 осіб, двоє з яких зі смертельним наслідком, проти 5 осіб у 2012 році, з яких теж двоє людей загинуло.

Також зменшилась кількість аварій при використанні газу в побуті. В 2012 році при використанні газу в побуті сталось 7 аварій, внаслідок яких постраждало 15 осіб, з них 2 смертельно. В 2013 році сталось 5 аварій при використанні газу в побуті, внаслідок яких постраждало 10 осіб. Причинами аварій було самовільне втручання абонентів в систему газопостачання, відсутність належного контролю з боку посадових осіб спеціалізованих підприємств за якістю виконання технічного обслуговування та ремонту систем газопостачання.

Щодо нещасних випадків зі смертельним наслідком, то більшість з них стались з організаційних причин: невиконання вимог інструкцій з охорони праці, посадових обов'язків, порушення технологічного процесу, недоліків під час навчання безпечним умовам праці, порушення правил безпеки руху. На другому місці стоять технічні причини: незадовільний технічний стан засобів виробництва.

Проаналізувавши всі випадки, врахувавши всі причини, які призвели до настання нещасних випадків та взявши до уваги перелік усіх порушень, які були виявленні інспекторським складом теруправління під час перевірок підприємств, теруправління визначило перелік пріоритетних напрямків, за яким працюватиме впродовж 2014 року.

А це якісний Державний нагляд на підприємствах, постійний контроль за виконання суб'єктами господарювання розпорядчих документів виданих державними інспекторами під час проведення планових та позапланових заходів та посилення відомчого контролю з боку установ, підприємств і організацій. Крім того, підвищення рівня навчання та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та працівників, зайнятих на роботах із підвищеною небезпекою.

Впровадження превентивних заходів: проводити інформаційно-роз'яснювальну роботу на підприємствах та в колективах, засобах масової інформації. Активно впроваджувати заходи Угоди між Держаною службою нагляду та промислової безпеки України та Вінницькою обласною державною адміністрацією, а також заходи обласної «Програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2012 — 2016 роки».

Прес-служба теруправління Держгірпромнагляду

У Вінницький області




До списку новинВпередНазад