Новини

Комісія територіального управління Держгірпромнагляду у Вінницькій області завершила спеціальне розслідування нещасного випадку з тяжким наслідком, який стався 29 травня 2014 року з електрогазозварювальником ТОВ «Вінницький авіаційний завод» Слободянюком Валерієм Степановичем (дата народження: 20 червня 1963 року).

За свідченнями електрогазозварника Слободянюка В.С. він 15.05.2014 приступив до виконання своїх трудових обов'язків о 8 годині. Начальником дільниці допоміжного виробництва Мотельчуком Д.Д. йому та слюсарю-сантехніку Манжосу О.В. було видане завдання на ремонт магнітного дефектоскопа МДА-3.

При підварюванні бочки з-під мастил стався вибух. В результаті якого Слободянюка В.С. відкинуло від бочки і він, втративши рівновагу, упав на бетонну підлогу та отримав при цьому травму голови.

Почувши вибух, Манжос О.В. прибіг в приміщення дільниці і побачив Слободянюка В.С. лежачим на підлозі. Він викликав бригаду швидкої медичної допомоги, якою Слободянюк В.С. був доставлений в МКЛ ШМД м. Вінниця.

Згідно з висновком про важкість виробничої травми від 16.05.2014 № 01126/739, виданим МКЛ ШМД м. Вінниця, Слободянюк Валерій Степанович поступив в МКЛ ШМД м. Вінниці 15.05.2014 о 11 годині 2 хвилини. Діагноз: закрита черепно-мозкова травма. Забій головного мозку. Багатоуламковий перелом лівої тімяної, лобної кісток. Вказане пошкодження відноситься до числа важких виробничих травм.

На підставі вимог підпункту 1 п. 15 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1232, а саме: виконання Слободянюком В.С. трудових обов'язків за режимом роботи підприємства, даний нещасний випадок з Слободянюком В.С. повязаний з виробництвом і на нього складається акт форми Н-1.

Причини настання нещасного випадку:

1. Невиконання вимог інструкцій з охорони праці електрогазозварником Слободянюком В.С.

2. Незадовільний рівень стану виробничої дисципліни працівників на дільниці допоміжного виробництва ТОВ «Вінницький авіаційний завод» (виконання робіт, не передбачених технологіями, технологічними картами тощо, порушення вимог інструкцій з охорони праці, самовільне проведення робіт тощо), недостатній контроль за їх роботою.

3. Незадовільне функціонування системи управління охороною праці.

Також комісією були встановлені особи, дії або бездіяльність яких призвели до нещасного випадку, це:

1. Слободянюк Валерій Степанович, електрогазозварник ТОВ «Вінницький авіаційний завод», який без дозволу безпосереднього керівника проводив зварювання металевої бочки, в якій перебувало мастило, не вимагав підтверджень її підготовки до зварювання.

2. Мотельчук Дмитро Дмитрович, заступник головного інженера-начальник дільниці допоміжного виробництва ТОВ «Вінницький авіаційний завод», не забезпечив необхідний рівень трудової дисципліни працівників на дільниці, не здійснював контроль за роботою працівників.

3. Трикозюк Микола Михайлович, директор ТОВ «Вінницький авіаційний завод», який не в повній мірі забезпечив функціонування системи управління охороною праці на дільниці допоміжного виробництва.

Комісією зі спеціального розслідування до обов'язкового виконання були запропоновані заходи щодо усунення причин виникнення нещасного випадку.

Директору ТОВ «Вінницький авіаційний завод» необхідно забезпечити функціонування системи управління охороною праці згідно з вимогами ст. 13 Закону України «Про охорону праці».

Директору та начальнику дільниці забезпечити необхідний рівень виробничої дисципліни на дільниці допоміжного виробництва, не допускати виконання робіт без технологій (технологічних карт тощо), порушень інструкцій з охорони праці, забезпечити контроль за роботою працівників.

Директору та головному інженеру потрібно зі зварювальниками заводу провести позачергове навчання і перевірку знань з питань охорони праці. Також директору ТОВ «Вінницький авіаційний завод» та головному технологові потрібно розробити технологічну документацію на ремонт бочок, ємностей тощо, у яких зберігалися горючі та шкідливі речовини, передбачити в ній вимоги щодо їх очистки, промивки, пропарювання, просушки, перевірки відсутності небезпечної концентрації шкідливих речовин, зварювання.

В свою чергу керівникам структурних підрозділів ТОВ «Вінницький авіаційний завод» необхідно заборонити зварювання бочок, ємностей тощо, у яких зберігалися горючі та шкідливі речовини, без їх якісної очистки, промивки, просушки та перевірки відсутності небезпечної концентрації шкідливих речовин.

Прес-служба територіального управління

Держгірпромнагляду у Вінницькій області




До списку новинВпередНазад