Новини
За ініціативи теруправління Держгірпромнагляду у Хмельницькій області відбулася нарада, на якій обговорено методи організації безпечної експлуатації атракціонної техніки у парках культури та місцях відпочинку.

У нараді взяли участь представники комунальних підприємств «Парки і сквери міста Хмельницького», «Парк культури і відпочинку», приватні підприємці та представники Хмельницької міської ради.

Наголошувалося, що з метою запобігання травмування на атракціонах, під час їх експлуатації, згідно з діючим законодавством України, власник зобов'язаний на підставі висновку незалежних експертів уповноважених організацій отримати дозвіл на експлуатацію атракціону та проводити йому щорічний технічний огляд. Атракціони, які відпрацювали нормативний строк експлуатації (8-10 років) зобов'язані пройти експертне обстеження та у разі позитивного висновку допускаються до подальшої експлуатації. Користувачі мають право ознайомитися з результатами технічного огляду, експертного обстеження та пересвідчитися у наявності Дозволу на експлуатацію встановленого зразка.

Також необхідно звернути увагу на заходи щодо зменшення ризику виникнення аварійних ситуацій, які повинні містити: зниження шкідливих впливів на відвідувачів; правильний вибір захисних запобіжних пристроїв і огороджень; виключення наявності гострих крайок, кутів, частин, що виступають, тощо; виконання вимог ергономіки; унеможливлення небезпек пов'язаних з гідравлічним і електричним обладнанням; утримання у справному стані під'їздів до атракціонів, огороджень, аварійних виходів та ін.

Окрім того, зазначалося про обов'язковість проходження операторами атракціонів навчання і перевірки знань не лише будови та правил безпечної експлуатації, а й обслуговування атракціонів. Саме порушення інструкції вимог для оператора й призвело до травмування дітей на ланцюговій каруселі (м.Київ) другого червня цього року.


Довідка:
Під час експлуатації атракціону «Велика ланцюгова карусель» у Деснянському районі м. Києва. 2 червня 2014 року було травмовано двоє дітей. Оператр атракціону не пристегнувши пасок безпеки сидіння, в якому був відсутній відвідувач увімкнув карусель. Вільний кінець паска, який мав довжину значно більшу ніж відстань між точкою кріплення до сидіння та підлгою потрапив у щілину підлоги атракціону, що привело до відриву та підйому двох сегментів підлоги на висоті близько 1м. Оператор вимкнув привід атракціону, але при цьому два посадкових місця з дітьми зіткнулися з елементами підлоги. Враховуючи присутню кінетичну енергію при зупинці, сталися зіткнення решти посадкових місць між собою, що призвело до травмування дітей.



До списку новинВпередНазад