Новини
Питання дотримання вимог безпеки на підприємств агропромислового комплексу області розглянуто на засіданні колегії Департаменту агропромислового розвитку, яка проходила під головуванням голови облдержадміністрації Леоніда Пруса. До участі у роботі колегії запрошені представники теруправління Держгірпромнагляду у Хмельницькій області.

Зазначено, що сезонність і цільовий характер сільськогосподарських робіт, стислий термін їх виконання, нерівномірність завантаження на протязі року, експлуатація низькокваліфікованими працівниками засобів механізації, що є об'єктами підвищеної небезпеки (часто за відсутності на них технічних пристроїв безпеки) — далеко не повний перелік обставин, що відокремлюють сільське господарство як галузь, де умови праці потребують ґрунтовного поліпшення. Серйозною проблемою є низький рівень трудової дисципліни в АПК, незадовільний стан охорони праці та промислової безпеки.

Підтвердженням чого є ріст травматизму в галузі. Зокрема, минулого року в АПК області смертельно травмовано 7 працівників, з них — 6 у сільському господарстві і одна особа в харчовій промисловості. Уже в цьому році сталися нещасні випадки з тяжкими наслідками: ТОВ «Лотівка Еліт» Шепетівського району (падіння з висоти); ТОВ «Агро Майдан» Деражнянського району (ДТП); ТОВ «Серединське» Шепетівського району (потрапляння ноги у вивантажувальний шнек комбайну); ТОВ «Україна 2001» Теофіпольського району — ампутація пальців при роботі на деревообробному верстаті. 17 липня ТОВ інвестиційно-виробнича компанія «Рідний край» стався нещасний випадок iз смертельним наслідком. Зокрема, під час польових робіт (обмолоту ріпака) комбайном здійснений наїзд на потерпілого.

Відповідно до аналізу травматизму, проведеного за останні чотири роки, на підприємствах агропромислового комплексу спостерігається сезонний характер виникнення нещасних випадків. Рівень травматизму збільшується в квітні, що припадає на період проведення весняно-польових робіт, а максимальний рівень травматизму припадає на липень та жовтень.

Аналіз травматизму свідчить, про те, що 80 % нещасних випадків стаються через організаційні причини, а саме невиконання посадових обов'язків, вимог інструкцій з охорони праці, порушення трудової та виробничої дисципліни, недоліки під час навчання безпечним прийомам праці, відсутність або недостатній контроль з боку посадових осіб за дотриманням трудової та виробничої дисципліни під час проведення робіт.


Також, у ході роботи колегію усі запрошені мали можливість ознайомитися з технологією вирощування буряків, зберігання зернових культур та ходом жнивної компанії ТОВ «Святець», що у Теофіпольському районі.

Довідка:
За останні двадцять років на сільськогосподарських роботах смертельно травмовано близько 19 тис. чол. За 2013 рік в агропромисловому комплексі України всього травмовано 846 осіб, в тому числі смертельно 88 осіб. В порівнянні можливо зазначити, що у вугільний промисловості на протязі 2013 року травмовано 3147 особу, смертельно — 100 осіб.

За станом загального травматизму Хмельницька область посідає 14 місце в Україні і нажаль значний відсоток цієї цифри це життя та здоров'я працівників сільського господарства.



До списку новинВпередНазад