Новини

Сьогодні на засіданні колегії Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України підбито підсумки роботи за перше півріччя поточного року та окреслено завдання щодо подальшого вдосконалення наглядової діяльності у сфері промислової безпеки та охорони праці. Провів колегію Голова Держгірпромнагляду Олександр Хохотва.

У засіданні взяли участь начальники управлінь центрального апарату, територіальних управлінь, експертно-технічних центрів Держгірпромнагляду, представники Міністерства палива та енергетики, Федерації профспілок України та Незалежних профспілок вугільної промисловості, ДП «Макіїввугілля».

На колегії зазначалося про те, що наша країна нині переживає надто складний період. Деякі підприємства тимчасово зупиняють свою роботу або зменшують темпи виробництва. Однак, найближчим часом розпочнеться розбудова нового суспільства європейського зразка, в якому міжнародні стандарти будуть запроваджені і в системі Держгірпромнагляду.

Окрім того, на колегії наголошено на необхідності проведення оптимізації законодавчої бази, біль широкої інформаційної та профілактичної роботи, у тому числі семінарів, конференцій, нарад, з вирішення проблемних питань у сфері охорони праці на регіональному рівні за участю місцевих органів виконавчої влади, соціальних партнерів і Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

Наголошено, що Держгірпромнагляд докладає чимало зусиль для актуалізації нормативно-правової бази та її гармонізації до європейського законодавства.

На колегії поінформовано, що у I півріччі спостерігається позитивна тенденція до зменшення рівня травматизму, як загального — на 14 %, так і зі смертельним наслідком — на 3%. Це пов'язано, у тому числі, із зменшенням обсягів промислового виробництва.

Найбільш травмонебезпечною залишається вугільна галузь. За звітний період смертельний травматизм зріс на 27 %, або на 18 випадків.

Стосовно наглядової діяльності Служби зазначалося, що кількість перевірок суб'єктів господарювання та їх виробничих об'єктів зменшилась майже на 24%. Відповідно зменшилась і кількість виявлених порушень. Тому виникає необхідність проведення активної пропаганди безпеки виробництва та поступового впровадження системи оцінки виробничих ризиків на підприємствах.

На колегії визначено пріоритетні напрями роботи на друге півріччя, а саме: посилення роботи з управління ризиками, інформаційно — роз'яснювальної діяльності, контролю за якістю проведення навчання з охорони праці, а також перегляд існуючих й опрацювання нових НПАОП та актів Уряду, які стосується наглядової та експертної діяльності.

Для керівників територіальних управлінь першочерговим завданням, в умовах обмеження обсягів державного нагляду, є постійна організація всіх можливих превентивних заходів із запобігання аваріям та випадкам травмування на виробництві.

Також під час колегії розглянуто й інші питання: про стан здійснення державного ринкового нагляду в системі Держгірпромнагляду за підсумками роботи у I півріччі 2014 року; про стан промислової безпеки та охорони праці на вугільних шахтах ДП «Макіїввугілля»; звіт Криворізького гірничопромислового територіального управління Держгірпромнагляду про створення спеціалізованої геоінформаційної системи безперервного дистанційного моніторингу стану масивів порід у межах відводів діючих та закритих гірничодобувних підприємств Кривбасу («ГІС-Кривбас»), різне.




До списку новинВпередНазад