Новини

Державною службою гірничого нагляду та промислової безпеки України надано роз'яснення процедури розслідування нещасних випадків з працівниками підприємств, які постраждали внаслідок антитерористичної операції (далі — АТО) під час виконання трудових (посадових) обов'язків в інтересах своїх підприємств.

Так, порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 р. №1232 (далі — Порядок), визначено процедуру проведення розслідування нещасних випадків і аварій, що сталися із працівниками на виробництві, обов'язки комісії, а також обставини, за яких випадки визнаються чи не визнаються пов'язаними з виробництвом.

Згідно з вимогами пункту 42 Порядку спеціальна комісія зобов'язана одержати пояснення посадових осіб та працівників підприємства, вивчити відповідну документацію (медичну, відділу кадрів і служби охорони праці тощо), з'ясувати обставини і причини нещасного випадку та визначити, пов'язаний чи не пов'язаний нещасний випадок з виробництвом.

Рішення щодо кваліфікації нещасних випадків спеціальна комісія приймає з огляду на обставини, які визначено пунктами 15 та 16 Порядку, та в окремих випадках на підставі висновків компетентних органів.

Зважаючи на ускладнення, які виникли під час проведення АТО перед спеціальними комісіями щодо виконання обов'язків визначених Порядком та/або отримання відповідних матеріалів і висновків компетентних органів із зони бойових дій, Держгірпромнагляд вважає за можливе складання комісіями актів за формами Н-5 і Н-1 на зазначену категорію постраждалих працівників у разі підтвердження виконання ними трудових (посадових) обов'язків в інтересах своїх підприємств, і не виконання при цьому робіт військового характеру, без висновків компетентних органів.

Під час складання цих актів комісіями із спеціальних розслідувань пропонується зазначати вид події — код «23», а причини нещасних випадків — код «33» згідно з Класифікатором (додаток 4 до Порядку).

Зокрема, вид події зазначати з наступними формулюваннями, залежно від обставин:

— «Травмування (вбивство) внаслідок ведення бойових дій інших сторін»;

— або «Травмування (вбивство) внаслідок тимчасового перебування в зоні бойових дій, не виконуючи роботи військового характеру».

Причини нещасних випадків необхідно зазначати з наступним формулюванням:

— «Ведення бойових дій»;

Прес-служба теруправління




До списку новинВпередНазад