Новини

Комісія управління Держгірпромнагляду по Вінницькій області завершила спеціальне розслідування нещасного випадку з тяжким наслідком, який стався 11 січня 2014 року з оператором цеху по виробництву кормів ТОВ «Едельвейс» смт. Кирнасівка Тульчинського району Недозименком Олександром Валерійовичем.

11 січня о 8 годині бригада операторів у складі Трача І.В., Недозименка О.В. та Захаренка В.П. приступила до роботи в кормоцеху ТОВ «Едельвейс». Недозименко Олександр Валерійович ручним візком доставляв в кормоцех мінеральні добавки і порційно завантажував їх у змішувач.

Об 11 годині Захаренко В.П. побачив, що Недозименко О.В. зігнувся над шнековим транспортером. Захарченко В.П. крикнув Трачу І.В., щоб зупинив шнековий транспортер. Коли вони підійшли до місця події, побачили, що Недозименко О.В. лежить на кришці шнекового транспортера, а його права рука знаходиться всередині короба шнека, кришка шнека була відсунута від корпуса механізму приводу. Саме в цей отвір затягнуло руку потерпілого. Трач І.В. ножем перерізав транспортерні стрічки, якими кришка була прикріплена до короба шнекового транспортера, і зняв її. Права рука Недозименка О.В. була зламана трохи вище запясття і трималася лише на шкірі і мязах. В місці поранення був сильний крововилив.

Через 20 хвилин на місце події прибули працівники швидкої медичної допомоги Тульчинської ЦРЛ, які наддали потерпілому необхідну медичну допомогу і доставили його в Тульчинську ЦРЛ. Надавши невідкладну медичну допомогу в лікарні, Недозименка О.В. було доставлено у Вінницьку обласну клінічну лікарню ім. М.І. Пирогова, де здійснювалося подальше лікування.

Згідно листа Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І. Пирогова від 15.01.2014 року №01-1-23/88 хворий Недозименко Олександр Валерійович поступив у відділення хірургії судин 11.01.2014 року о 15 годині 25 хвилин з діагнозом: різано-рвана рана в області ліктьового згину з пошкодженням плечевої артерії, неповна травматична ампутація правої кисті. Дана травма згідно наказу МОЗ України №370 від 04.07.2007 року відноситься до важких травм.

З пояснення потерпілого Недозименка О.В. встановлено, що під час виконання робіт він перебував поруч з шнековим транспортером і побачив, що у шнек потрапила частина дошки. Кришка короба шнекового транспортера була відсунута на 8…10 см. Потерпілий вирішив витягнути дошку без зупинки транспортера. Під час спроби витягнути дошку, шнеком захватило його праву руку і затягнуло в короб.

Комісія зі спеціального розслідування, вивчивши матеріали розслідування, встановила, наступні причинами, які призвели до настання нещасного випадку: незадовільний технічний стан шнекового транспортера — ненадійна фіксація захисного огородження (кришки) в закритому положенні; порушення вимог безпеки під час експлуатації шнекового транспортера — допуск транспортера до експлуатації з ненадійною фіксацією захисного огородження (кришки) в закритому положенні; порушення вимог інструкції з охорони праці — очистка шнека транспортера без зупинки його приводу.

В зв'язку з тим, що нещасний випадок з Недозименком Олександром Валерійовичем стався в робочий час, на робочому місці під час виконання потерпілим трудових обов'язків за режимом роботи підприємства, згідно вимоги п. 15 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року №1232, даний нещасний випадок визнано таким, що пов'язаний з виробництвом, на нього складається акт форми Н-1.

Також комісією були встановлені особи, дії або бездіяльність яких призвели до нещасного випадку, це:

1. Французов Роман Борисович — головний інженер ТОВ «Едельвейс», який допустив незадовільний технічний стан шнекового транспортера з ненадійною фіксацією захисного огородження (кришки) в закритому положенні.

2. Брус Віктор Михайлович — виконуючий обов'язки начальника цеху по виробництву кормів ТОВ «Едельвейс», який допустив до експлуатації шнековий транспортера з ненадійною фіксацією захисного огородження (кришки) в закритому положенні.

3. Недозименко Олександр Валерійович — оператор цеху по виробництву кормів ТОВ «Едельвейс», який виконував очистку шнека шнекового транспортера без зупинки його приводу.

Комісією зі спеціального розслідування до обов'язкового виконання були запропоновані заходи щодо усунення причин виникнення нещасного випадку. Головному інженеру ТОВ «Едельвейс» потрібно забезпечити надійну фіксацію кришки шнекового транспортера в закритому положенні, яка виключає можливість її самовільного переміщення. Не допускати експлуатацію шнекових транспортерів з відкритими або несправними захисними огородженнями.

Начальнику цеху по виробництву кормів та операторам кормоцеху не допускати очищення шнека шнекового транспортера без зупинки привода та забезпечення організаційно-технічних заходів що унеможливлюють випадковий його запуск. Провести позачергове навчання і перевірку знань з питань охорони праці посадових осіб і працівників, які виконують роботи з підвищеною небезпекою.

Директору ТОВ «Едельвейс» та службі охорони праці необхідно провести позаплановий інструктаж з питань охорони праці працівникам підприємства з доведенням обставин, причин та наслідків даного нещасного випадку.

Матеріали розслідування нещасного випадку направлено в прокуратуру для прийняття рішення у відповідності з чинним законодавством.

Прес-служба територіального управління

Держгірпромнагляду у Вінницькій області




До списку новинВпередНазад